Πέντε Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές αδειάζουν τον Τραμπ υπέρ του Φάουτσι

Πέντε Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές αδειάζουν τον Τραμπ υπέρ του Φάουτσι
O Άντονι Φάουτσι
AP Photo

Ρεπουμπλικανικοί γερουσιαστές υπερασπίστηκαν τον Άντονι Φάουτσι μετά από μια σειρά επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τον κορυφαίο εμπειρογνώμονα «καταστροφή» και ισχυρίστηκε χωρίς αποδείξεις ότι είναι Δημοκρατικός.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τουλάχιστον ανησυχητικά σημάδια τόσο για τον Τραμπ όσο και για τους Ρεπουμπλικάνους, όλο και περισσότερα σημαντικά στελέχη του κόμματος παροτρύνουν τον πρόεδρο να σταματήσει να υποτιμά την πανδημία και να ακούσει συμβουλές από ειδικούς της δημόσιας υγείας. Η επίθεση στον διακεκριμένο επιστήμονα που έχει υπηρετήσει με έξι προέδρους της χώρας προκάλεσε όπως φαίνεται τις δημόσιες αντιδράσεις σημαντικών Γερουσιαστών των Ρεπουμπλικάνων.

Συγκεκριμένα, ο Τζον Θουν υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία στη Γερουσία, είπε στο CNN σχετικά με τις δηλώσεις του Τραμπ "Δεν ξέρω πως θα κερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, αν ο πρόεδρος κάνει επιθέσεις στον Φάουτσι".

Από την πλευρά του ο Λαμάρ Αλεξάντερ έγραψε στο Twitter "Ο Δρ Φάουτσι είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους δημόσιους λειτουργούς της χώρας μας. Εάν περισσότεροι Αμερικανοί άκουγαν τις συμβουλές του, θα είχαμε αντιμετωπίσει καλύτερα τον COVID-19 και συνεπώς θα είχαμε επιστρέψει στην κανονική μας ζωή".

Ο Μιτ Ρομνεϊ, ο οποίος συγκρούεται συχνά με τον Τραμπ είπε "Ο Δρ Φάουτσι είναι ένας αξιότιμος επαγγελματίας με εξαιρετική εμπειρία... Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κρίση και την ικανότητά του."

Ο θεωρούμενος στενός σύμμαχος του προέδρου Λίντσεϊ Γκρειαμ δήλωσε "Εμπιστεύομαι την κρίση του Άντονι Φάουτσι και ακούω τις συμβουλές του", ενώ σε ανάλογο τόνο κινήθηκε και ο συνάδελφος του Θομ Τιλις που τόνισε "Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Δρ Φάουτσι".