Πέμπτος γύρος κυρώσεων - Μισέλ - φον ντερ Λάιεν: Πρώτα η απαγόρευση άνθρακα, μετά το πετρέλαιο
Κατά της Ρωσίας

Πέμπτος γύρος κυρώσεων - Μισέλ - φον ντερ Λάιεν: Πρώτα η απαγόρευση άνθρακα, μετά το πετρέλαιο

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ομάδα των Επτά ανακοινώνουν ένα νέο γύρο «σαρωτικών» κυρώσεων στη Μόσχα για τις δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία, ενώ σφοδρές μάχες και ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σφυροκοπούν σήμερα το πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης. 

«Aυτός ο πόλεμος είναι μια ανθρώπινη τραγωδία», υπογράμμισε πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα και προσέθεσε ότι «μέτρα σε πετρέλαιο ή ακόμη και το αέριο θα χρειαστούν επίσης αργά ή γρήγορα».

Επίσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι πρέπει να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν στις ήδη αποφασισμένες κυρώσεις, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν αυτές οι φρικαλεότητες». «Δεν πρόκειται για ειδική επιχείρηση, αλλά για εγκλήματα πολέμου. Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη, θα κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», δήλωσε ο κ. Μισέλ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τώρα απαγορεύουμε τον άνθρακα, αλλά πρέπει να δούμε και το πετρέλαιο 

Οι δράστες πρέπει να πληρώσουν, δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στον Πούτιν γι'αυτό προτείνουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προσέθεσε ότι οι κυρώσεις είναι σκληρές για να μειώνουν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου και «έξυπνες γιατί επηρεάζουν τη Ρωσία πιο πολύ από ότι εμάς». Επίσης επισήμανε ότι δεν πρόκειται για τις τελευταίες κυρώσεις.

«Τώρα απαγορεύουμε τον άνθρακα. Αλλά τώρα πρέπει να δούμε το πετρέλαιο και πρέπει να δούμε τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα» σημείωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια υπογράμμισε ότι, περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας και συμπλήρωσε ότι «είμαστε στο πλευρό των εκατομμυρίων που διαφεύγουν από τους εισβολείς. Θα κάνουμε τα πάντα για να διαβεβαιώσουμε ότι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Μπορέλ και εγώ θα μεταφέρουμε στον Πρόεδρο Ζελένσκι όταν θα επισκεφθούμε το Κίεβο στο τέλος της εβδομάδας».

Πέμπτος γύρος κυρώσεων

Οι κυρώσεις, όπως μεταδίδει το Reuters, θα απαγορεύσουν όλες τις νέες επενδύσεις στη Ρωσία, θα αυξήσουν τους περιορισμούς στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις κρατικές επιχειρήσεις στη Ρωσία και θα στοχεύουν Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις οικογένειές τους. 

Η ΕΕ συζητά επίσης την επιβολή κυρώσεων στις κόρες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Οι προτεινόμενες κυρώσεις της Κομισιόν, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα απαγορεύουν την αγορά ρωσικού άνθρακα και θα αποτρέψουν την είσοδο ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της ΕΕ. Παράλληλα, θα απαγορεύσει τις ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες οδικών μεταφορών και την πώληση στη Ρωσία υπολογιστών προηγμένης τεχνολογίας, ημιαγωγών, ευαίσθητων μηχανημάτων και εξοπλισμού μεταφορών αξίας 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Η ΕΕ θα απαγορεύσει επίσης τις εισαγωγές ρωσικού ξύλου και τσιμέντου, καθώς και θαλασσινών και ποτών συνολικής αξίας περίπου 5,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Τέλος, θα αποκλείσει ρωσικές εταιρείες από τους διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων σε χώρες της ΕΕ και θα προσθέσει και άλλα άτομα στη λίστα αυτών που τα περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ θα δεσμευτούν και δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι το μπλοκ εργάζεται επίσης για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου. Η Ευρώπη, η οποία προμηθεύεται περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, ήταν επιφυλακτική για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη πλήρης απαγόρευση της ρωσικής ενέργειας.

Ωστόσο, σηματοδοτώντας την ενίσχυση της αποφασιστικότητας της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είπε ότι η απαγόρευση του άνθρακα ήταν το πρώτο βήμα προς ένα εμπάργκο σε όλες τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.