Παραιτείται στις 7 Ιουνίου η Τ. Μέι

Παραιτείται στις 7 Ιουνίου η Τ. Μέι

Την παραίτησή της από την ηγεσία του κόμματος στις 7 Ιουνίου ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι μετά την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της επιτροπής 1922, Σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι. 

«Έκανα ότι μπορούσα για να πείσω τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα, έκανα ότι μπορούσα για να φέρω μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες αλλά όπως είχε πει ο Νίκολας Γουίντον, ο συμβιβασμός δεν είναι βρώμικη λέξη», τόνισε.

«Είμαι πεπεισμένη ότι σε μια δημοκρατία, εάν δίνεις στους ανθρώπους την επιλογή, έχεις καθήκον να εφαρμόσεις αυτό που αποφασίζουν», πρόσθεσε. 

«Ελπίζω ο διάδοχος μου να μπορέσει να βρει μια λύση για την χώρα, το κόμμα μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί», πρόσθεσε, ενώ κλείνοντας δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της, λέγοντας: «Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω την χώρα που αγαπώ».

Η συνάντηση με τον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι θεωρούνταν καθοριστικής σημασίας αφού στελέχη της επιτροπής είχαν διαμηνύσει ότι αν η Μέι δεν παραιτούνταν τότε θα άλλαζαν οι κανόνες ώστε να τεθεί εκ νέου πρόταση δυσπιστίας. 

Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ιδιαίτερα μετά το «νέο» σχέδιο που έφερε η Μέι στη Βουλή, επέσπευσαν τις εξελίξεις. 

Έως 20 Ιουλίου ο διάδοχος

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας για την εκλογή του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος που θα αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία της Βρετανίας αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από την θερινή διακοπή των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου στις 20 Ιουλίου. 

Στις πρώτες του δηλώσεις ένας από τους επίδοξους διαδόχους, ο Ντόμινικ Ράαμπ, είπε πως «υπάρχουν στελέχη για να πάνε το κόμμα ένα βήμα εμπρός». 

Από την πλευρά των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε αναφορικά με την παραίτηση της Μέι «η πρωθυπουργός έπρεπε να παραιτηθεί. Αποδέχθηκε αυτό που η χώρα γνώριζε εδώ και μήνες: δεν μπορεί να κυβερνήσει, ούτε όμως το διαιρεμένο της κόμμα,τώρα ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών θα πρέπει να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές».

Ο αρχηγός του Brexit Party, Νάιτζελ Φάρατζ, σχολίασε την ανακοίνωση της Μέι μέσω twitter λέγοντας «Εκτίμησε λαθεμένα την θέληση του λαού και του κόμματος της. Οι δυο τελευταίοι αρχηγοί των Συντηρητικών που ήταν φιλοευρωπαίοι, έφυγαν. Αν το κόμμα τους δεν μάθει το μάθημα του, θα χαθεί».

Η διαδικασία διαδοχής 

Η ανακοίνωση της παραίτησης της πρωθυπουργού σημαίνει ότι θα παραμείνει στη θέση της μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαδοχής της, το χρονοδιάγραμμα της οποίας θα πρέπει να αποφασιστεί εντός του κόμματος. 

Οι περισσότεροι Τόρις φαίνεται να συμφωνούν ότι θα πρέπει να ξεκινήσει το νωρίτερο, δηλαδή την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, ώστε να υπάρξει νέος πρωθυπουργός πριν από τις θερινές διακοπές, ενώ άλλοι ότι η διαδικασία θα πρέπει να παραταθεί για το φθινόπωρο, οπότε θα διεξαχθεί το ετήσιο συνέδριο των Συντηρητικών. 

Σε περίπτωση που η διαδικασία ξεκινήσει νωρίς, θα υπάρξει προεκλογική καμπάνια και μία σειρά από ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο των βουλευτών του κόμματος, από τις οποίες θα προκύψουν οι δύο τελικοί υποψήφιοι, που θα αναμετρηθούν σε μία τελική εκλογική διαδικασία στην οποία θα συμμετέχουν τα μέλη του κόμματος.

«Όποιος αντικαταστήσει την Μέι θα κληρονομήσει το καθήκον επίλυσης του Brexit και το ευαίσθητο σε ισορροπίες κοινοβούλιο προσθέτει έναν επιπλέον βαθμό έντασης σε μία ήδη τεταμένη κατάσταση», σχολιάζει ο πολιτικός συντάκτης του New Statesman, Στίβεν Μπας, που προσθέτει πως εάν δεν την απομακρύνουν πριν από την λήξη της ασυλίας της, αυτό θα σημαίνει άλλη μία παράταση στη διαδικασία του Brexit και έτσι θα μεγαλώσει η «τρύπα» από την οποία θα κληθεί να βγει ο διάδοχός της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βουλευτές βρίσκονται ενώπιον μίας δύσκολης απόφασης, εάν θα επιτρέψουν άλλο χρόνο στην Μέι ή θα δημιουργήσουν μόνιμη αστάθεια στο κόμμα. Διότι, όπως υποστηρίζει, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να αυξηθεί το επίπεδο αστάθειας εντός του Συντηρητικού κόμματος, εάν επιχειρηθεί η αλλαγή των κανόνων του που θα επιτρέψει την απομάκρυνση της Μέι. 

Η τελική απόφαση για τον επόμενο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος ανήκει στα μέλη, στις προτιμήσεις των οποίων προηγείται σταθερά, εδώ και καιρό, ο  Μπόρις Τζόνσον. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ ενός hard Brexit, διατηρεί θερμές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και υιοθετεί, σε πολλά ζητήματα, τις θέσεις του προέδρου των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ.

Στις δημοσκοπήσεις του Yoυgov ο Μπόρις Τζόνσον προηγείται των εν δυνάμει ανθυποψηφίων του λαμβάνοντας 49-51%, ενώ ακολουθεί ο Ντομινίκ Ράαμπ. Τους δύο πρώτους ακολουθεί ο Μάικλ Γκόουβ, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά με τον Τζέρεμι Χαντ. Στη λίστα ακολουθούν ο Σαγίντ Τζαβίντ και η Αντρέα Λίντσομ με αμελητέα μεταξύ τους διαφορά.