Ουκρανός πρέσβης στην Άγκυρα: Η Τουρκία εισάγει ουκρανικά σιτηρά κλεμμένα από τη Ρωσία

Ουκρανός πρέσβης στην Άγκυρα: Η Τουρκία εισάγει ουκρανικά σιτηρά κλεμμένα από τη Ρωσία

Ο πρεσβευτής του Κιέβου στην Άγκυρα δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που αγοράζουν σιτηρά που έκλεψε η Ρωσία από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο πρεσβευτής Βασίλ Μποντνάρ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε βοήθεια από τις τουρκικές αρχές και την Ιντερπόλ προκειμένου να ερευνηθεί ποιος εμπλέκεται στις αποστολές σιτηρών που διέρχονται από τα τουρκικά ύδατα.

Ο Μποντνάρ είχε καλέσει την τουρκική κυβέρνηση και στα μέσα Μαίου  να απαγορεύσει στα φορτία κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών να διασχίζουν τον Βόσπορο. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις κλέβουν σιτάρι και άλλα εμπορεύματα μέσα από κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία και στη συνέχεια τα μεταφέρουν στην Κριμαία για εξαγωγή σε υπερπόντιους προορισμούς.

Ένα τέτοιο φορτίο έχει ήδη εντοπιστεί στο λιμάνι της Λαττάκειας στη Συρία. Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το ρωσικό bulker Matros Pozynich φόρτωσε ένα φορτίο 27.000 τόνων κλεμμένων σιτηρών στην Κριμαία και στη συνέχεια μετέβη στη Λατάκια, όπου το AP και το Planet Labs την εντόπισαν μέσω δορυφορικής απεικόνισης.

 Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι τα κλεμμένα σιτηρά θα «ξεπλυθούν» μέσω της συριακής αγοράς για πώληση σε γειτονικές χώρες.

Σε δήλωσή του την Κυριακή, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα Βασίλ Μποντνάρ ισχυρίστηκε ότι ένα δεύτερο σκάφος παρέλαβε ένα φορτίο σιτηρών στη Σεβαστούπολη και κατευθυνόταν προς τον Βόσπορο. Αναγνώρισε το πλοίο ως το Finikia με σημαία Συρίας, ένα μικρό φορτηγό φορτηγό περίπου 19.000 dwt. Ο Μποντνάρ κάλεσε τις τουρκικές αρχές να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν το σκάφος από τη διέλευση του Βοσπόρου ή την είσοδο σε τουρκικά λιμάνια.

Σύμφωνα με το The Maritime Executive, το  Finikia είναι ένα από τα τρία πλοία που ανήκουν στη Syriamar, την κρατική ναυτιλιακή εταιρεία της συριακής κυβέρνησης. Η εταιρεία βρίσκεται στη μαύρη λίστα στη λίστα κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών για τις διασυνδέσεις της με τον Σύριο δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ και τις στρατιωτικές του δυνάμεις.