Ουκρανοί στρατιώτες ανακάλυψαν στην Οδησσό αρχαίους ελληνικούς αμφορείς

Ουκρανοί στρατιώτες ανακάλυψαν στην Οδησσό αρχαίους ελληνικούς αμφορείς

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σε δημοσίευμά της σήμερα Πέμπτη, αναφέρει ότι κατά την οχύρωση της περιοχής της Οδησσού από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, Ουκρανοί στρατιώτες ανακάλυψαν αρχαίους αμφορείς ελληνικής προέλευσης που χρονολογούνται στον 5ο ή 4ο αιώνα π.Χ..

Η ακριβής περιοχή της ανακάλυψης δεν αναφέρεται στις ανακοινώσεις του ουκρανικού στρατού. Ωστόσο, οι στρατιώτες δήλωσαν ότι ανακάλυπταν «κάθε μέρα» θραύσματα αγγείων, σημάδι ενός αρχαιολογικά πλούσιου περιβάλλοντος, τα οποία παραδόθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Οδησσού. 

Όπως ανέφεραν σε ανάρτήσή τους στο facebook, «σε μία από τις δομικές μονάδες της 126ης ταξιαρχίας, κατά τη διάρκεια οχυρωτικών εργασιών, οι στρατιώτες βρήκαν αρχαίους αμφορείς που χρονολογούνται περίπου 4-5 αιώνες μΧ. Ηλεκτρονικές συσκευές Λοιπόν. Με απόφαση του διοικητή, τα αρχαία τεχνουργήματα παραδόθηκαν στο προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Οδησσού του ΟΗΕ της Ουκρανίας, ο οποίος υποσχέθηκε να τα προσθέσει στη μεγάλη συλλογή του μουσείου». 

Σημειώνεται ότι οι Μυκηναίοι, ένας από τους πρώτους ναυτικούς πολιτισμούς της ιστορίας, είχαν εξοικειωθεί αρκετά με τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας μέσω της αναζήτησής τους για πρώτες ύλες και, κυρίως, για τα ψάρια τόσο ζωτικής σημασίας τότε (και τώρα) για τη διατροφή των Ελλήνων.

Στην κλασική ελληνική εποχή, οι ουκρανικές ακτές ήταν γεμάτες ελληνικές αποικίες, μερικές από τις οποίες έγιναν πλούσια κέντρα πολιτισμού και εμπορίου.