Οσμάν Καβαλά: Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος - Ο Ερντογάν χειραγωγεί τη δικαιοσύνη

Οσμάν Καβαλά: Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος - Ο Ερντογάν χειραγωγεί τη δικαιοσύνη

Ο εξέχων Τούρκος φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά σε ανοικτή επιστολή με αφορμή την συμπλήρωση 2,5 ετών παραμονής του στη φυλακή εκφράζει απαισιοδοξία για το μέλλον του.

Στην επιστολή η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Duvar English, ο Καβαλά σημειώνει «Γράφω με αφορμή την συμπλήρωση 900 ημερών από τη μέρα που μπήκα στη φυλακή. Δεν είμαι αισιόδοξος για το τι θα συμβεί. Αυτό γιατί γνωρίζω ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου, ούτε σεβασμός σε διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Ο Καβαλά απέδωσε σε «παρέμβαση» του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στο δικαστικό σώμα την νέα σύλληψή του τον Φεβρουάριο. Εκείνο τον μήνα, ένα τουρκικό δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση του Καβαλά από τη φυλακή της Σηλυμβρίας. Ωστόσο συνελήφθη και πάλι την ίδια ημέρα, αφού ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε νέο ένταλμα εναντίον του Καβαλά στο πλαίσιο μιας «άλλης έρευνας», η οποία τον συνέδεε με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

O Καβαλά από την πλευρά του, είχε καταγγείλει τις πολύκροτες δίκες για τις υποθέσεις «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα», οι οποίες έστειλαν στην φυλακή πολλούς υψηλόβαθμους Κεμαλικούς στρατιωτικούς, ως «στημένες». 

Οι δίκες οι οποίες πιστώνονται σύμφωνα με αναλυτές στους ανθρώπους του κινήματος του Γκιουλέν, βοήθησαν τον Ερντογάν να θεμελιώσει ακόμα περισσότερο την εξουσία του.