Οργή θρησκευτικών ηγετών για την εμφάνιση Τραμπ με την Αγία Γραφή

Οργή θρησκευτικών ηγετών για την εμφάνιση Τραμπ με την Αγία Γραφή

O τρόπος με τον οποίο χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ την Αγία Γραφή και την Εκκλησία για να τονίσει τη σημασία του «νόμου και της τάξης» και τη λήψη όλων των μέτρων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κύκλους των κληρικών.

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τον Λευκό Οίκο καθώς τα βίαια επεισόδια που κλονίζουν τις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις «τρομοκρατικές πράξεις». Αφότου τελείωσε το διάγγελμα του κατευθύνθηκε στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη που που αποκαλείται «η εκκλησία των προέδρων» καθώς έχουν πάει όλοι οι εν ενεργεία αρχηγοί του κράτους των ΗΠΑ από το 1816, όταν ανεγέρθηκε.

«Έχουμε μια σπουδαία χώρα», είπε ο Τραμπ φωτογραφιζόμενος μπροστά στην εκκλησία, κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής, προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Το γεγονός εξόργισε την επισκοπελιανή επίσκοπο Μάριαν Έντγκαρ Μπουντ, η οποία κατήγγειλε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ουδέποτε έλαβε άδεια για να χρησιμοποιήσει τα ιερά σύμβολα για σκοπούς με τους οποίους η Εκκλησία διαφωνεί κατηγορηματικά. Την αγανάκτησή της συμμερίζονται και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες. 

«Ας είμαι σαφής. Ο πρόεδρος χρησιμοποίησε την Αγία Γραφή, ο πιο ιερό κείμενο της χριστιανοσύνης, χωρίς άδεια ως σκηνικό για περάσει ένα μήνυμα αντίθετο με τις διδαχές του Ιησού Χριστού», τόνισε η επίσκοπος στο CNN. «Δεν θέλω ο πρόεδρος να μιλά εξ ονόματος της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. Διαχωρίζουμε τη θέση μας από τα μηνύματα του προέδρου των ΗΠΑ», τόνισε η επίσκοπος σε ξεχωριστές δηλώσεις της στην Washington Post.

Ο επίσκοπος της εκκλησίας στην Ουάσινγκτον Μάικλ Κάρι ήταν μεταξύ εκείνων που επέκριναν τη χρήση από τον Ντόναλντ Τραμπ του ιστορικού ναού για μια φωτογράφιση. «Κάνοντας κάτι τέτοιο, χρησιμοποίησε έναν ναό και την Ιερά Βίβλο για κομματικούς πολιτικούς σκοπούς», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter. 

Και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες προέβησαν σε ανάλογες δηλώσεις εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους. «Χρησιμοποιήθηκε ποτέ η Αγία Γραφή με πιο ανόητο τρόπο;», σχολίασε με ο καθολικός ιερέας Έντγουαρντ Μπεκ. Ο αρχιεπίσκοπος Μάικλ Κάρι κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι χρησιμοποίησε την εκκλησία και τη Βίβλο για θκομματικούς πολιτικούς σκοπούς.

Τέλος, ο ραββίνος Τζακ Μολιν καυτηρίασε το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έριχναν αέρια για να διαλυθούν οι διαδηλωτές προκειμένου ο Τραμπ να εμφανιστεί στην εκκλησία «Πρόκειται για μια από τις χειρότερες επικλήσεις στην θρησκεία που έχω δει ποτέ μου».