Ολλανδία: Η παραλλαγή Όμικρον ήταν παρούσα από τις 19 Νοεμβρίου

Ολλανδία: Η παραλλαγή Όμικρον ήταν παρούσα από τις 19 Νοεμβρίου

Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον της COVID-19 ταυτοποιήθηκε σε δύο δείγματα τεστ που είχαν ληφθεί στην Ολλανδία πριν φθάσουν δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική που μετέφεραν την παραλλαγή, δήλωσαν σήμερα Ολλανδοί υγειονομικοί αξιωματούχοι

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σε δύο πτήσεις από το Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπ Τάουν έφθασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ στις 26 Νοεμβρίου φέροντας τη νέα παραλλαγή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM).

«Έχουμε βρει το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού σε δύο δείγματα τεστ που ελήφθησαν στις 19 και στις 23 Νοεμβρίου», ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM). «Δεν είναι σαφές ακόμα εάν οι άνθρωποι αυτοί έχουν επισκεφθεί τη Νότια Αφρική».

Δεν είναι ακόμα δυνατόν να γνωρίζουμε «εάν τα άτομα τα οποία αφορούν (οι προηγούμενες περιπτώσεις) πήγαν επίσης στην Νότια Αφρική», ανέφερε το RIVM, προσθέτοντας ότι τα άτομα αυτά έχουν ενημερωθεί και ότι οι δημοτικές υγειονομικές αρχές έχουν ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών τους.

«Κατά την επόμενη περίοδο, θα διενεργηθούν διάφορες μελέτες για την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον στην Ολλανδία», ανέφερε το ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι θα επανεξετάσει περισσότερα δείγματα από τεστ που έχουν ήδη διενεργηθεί. Με 16 πλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Ολλανδία μετρά έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη αριθμό κρουσμάτων της νέας παραλλαγής σε αυτή τη φάση.

Η ανακάλυψη της Όμικρον προκάλεσε ανησυχίες σε όλο τον κόσμο ότι μπορεί να είναι ανθεκτική στους εμβολιασμούς και να παρατείνει τη σχεδόν διετή πανδημία της COVID-19.

Περίπου 61 από τους 600 και πλέον επιβάτες σε πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 και τέθηκαν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στην Ολλανδία την περασμένη Παρασκευή.

Οι ολλανδικές αρχές προσπαθούν επίσης να επικοινωνήσουν και να υποβάλουν σε διαγνωστικά τεστ 5.000 ακόμα επιβάτες που ταξίδεψαν από τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια ή το Ζιμπάμπουε.

Στην Ολλανδία, την Κυριακή τέθηκαν σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα για την COVID-19 σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα ημερήσια κρούσματα ρεκόρ που ξεπερνούν τις 20.000 και να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία.