Ολλανδία: Η Βουλή χαρακτηρίζει γενοκτονία τις ενέργειες της Κίνας κατά των Ουιγούρων

Ολλανδία: Η Βουλή χαρακτηρίζει γενοκτονία τις ενέργειες της Κίνας κατά των Ουιγούρων

Η Βουλή της Ολλανδίας ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα το οποίο χαρακτηρίζει γενοκτονία την αντιμετώπιση της μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα, όντας η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση.

«Μια γενοκτονία της μειονότητας των Ουιγούρων λαμβάνει χώρα στην Κίνα», αναφέρει το ψήφισμα. Οι ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης όπως «μέτρα που στοχεύουν στην αποτροπή γεννήσεων» και τα «στρατόπεδα τιμωρίας» εμπίπτουν στο ψήφισμα 260 του ΟΗΕ, που είναι γνωστό ως Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε τάχθηκε κατά του ψηφίσματος, με τον υπουργό Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ να σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία, καθώς η κατάσταση δεν έχει κηρυχθεί ως τέτοια από τον ΟΗΕ ή ένα διεθνές δικαστήριο.

«Η κατάσταση των Ουιγούρων είναι ζήτημα μεγάλης ανησυχίας», δήλωσε ο Ολλανδός Υπουργός μετά την έγκριση του ψηφίσματος και πρόσθεσε ότι ελπίζει να συνεργαστεί με άλλες χώρες της Ευρώπης για το θέμα αυτό.

Ο συντάκτης του ψηφίσματος, ο βουλευτής Σιόερντ Σιοέρντσμα του κεντροδεξιού κόμματος D-66, ξεχωριστά πρότεινε άσκηση πιέσεων στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να μην διεξαχθούν στο Πεκίνο οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022.