7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Ολλανδία: Για τέταρτη φορά πρωθυπουργός ο Μαρκ Ρούτε

Ολλανδία: Για τέταρτη φορά πρωθυπουργός ο Μαρκ Ρούτε
AP Images

Ιστορική νίκη κατήγαγε το κόμμα VVD του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα αναλάβει για τέταρτη φορά να ηγηθεί της ολλανδικής κυβέρνησης. 

Tα exit polls εμφάνιζαν το κόμμα του Ρούτε ενισχυμένο κατά δύο έδρες σε σχέση με τη δύναμή του στην απερχόμενη Βουλή, ενώ έδειχναν θεαματική άνοδο του κεντρώου D66 της Σίγκριντ Κάαγκ, που εκτόπισε από τη δεύτερη θέση το ακροδεξιό PVV του Χερτ Βίλντερς.

Η κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη θα καταλάβει 36 από τις 150 έδρες στη νέα κάτω Βουλή, έναντι 33 στην απερχόμενη, άλλες 27 έδρες θα καταλάβει το D66 (κεντροαριστερά) –που, για αρκετούς αναλυτές, έκανε την έκπληξη–, ενώ 17 θα διαθέτει το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Βίλντερς, πολέμιου του Ισλάμ, με το οποίο έχουν εκ προοιμίου αποκλείσει κάθε συνεργασία οι κυριότερες παρατάξεις.

Οι 27 έδρες (+8) που συγκέντρωσε το κεντροαριστερό, φιλοευρωπαϊκό D66 αποτελούν την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του κόμματος, του οποίου ηγείται η Κάαχ  υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας

Οι δύο πολιτικοί (Ρούτε και Κάαγκ) θα σχηματίσουν τον άξονα της νέας κυβέρνησης, για την οποία θα απαιτηθεί η σύμπραξη τουλάχιστον ενός ακόμη κόμματος, ενδεχομένως των Χριστιανοδημοκρατών.

"Καταγράφω ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είναι ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι έδωσαν στο κόμμα μου μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης", είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον χώρο της Βουλής στη Χάγη.

Η εκλογική διαδικασία διήρκεσε δύο ημέρες, ώστε να μη σημειωθεί συνωστισμός στα εκλογικά κέντρα, ενώ, λόγω κορονοϊού, εισήχθησαν καινοτομίες όπως τα "εκλογικά κέντρα drive-through", στα οποία οι ψηφοφόροι δεν χρειαζόταν καν να εξέλθουν από τα οχήματά τους. 

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στην πραγματικότητα δεν ήταν άλλο από ένα δημοψήφισμα για την κυβερνητική απόδοση στη διαχείριση της πανδημίας. Η Ολλανδία θρηνεί περίπου 16 χιλιάδες θανάτους από COVID-19, ενώ τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν και κυρίως η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, πυροδότησαν βίαιες αντιδράσεις και ταραχές σε πολλές πόλεις της χώρας.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα εναντίον της πρωθυπουργίας Ρούτε, σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, είναι η βραδεία εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Άλλα ζητήματα που επηρέασαν την ψήφο των Ολλανδών φαίνεται ότι ήταν η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και η μετά την πανδημία φορολογική μεταρρύθμιση.