ΟΗΕ: Το Ιράν διαθέτει εμπλουτισμένο ουράνιο 8 φορές πάνω από το όριο

ΟΗΕ: Το Ιράν διαθέτει εμπλουτισμένο ουράνιο 8 φορές πάνω από το όριο

Η αρμόδια υπηρεσία για τα πυρηνικά του ΟΗΕ αναφέρει ότι το Ιράν συνέχισε να αυξάνει τα αποθέματά του εμπλουτισμένου ουρανίου και να παραβιάζει τη συμφωνία του με τις μεγάλες δυνάμεις. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press που επικαλείται τα έγγραφα από τα ευρήματα των επιθεωρητών, η ποσότητα που έχει συγκεντρώσει η Τεχεράνη έφθανε στις 20 Μαΐου τα 1.510 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου, επί ορίου 300 κιλών, όπως ορίζει η συμφωνία της Βιέννης. Η συμφωνία που υπέγραψε το Ιράν το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις δεν επιτρέπει στην Ισλαμική Δημοκρατία να εμπλουτίζει περισσότερα από 300 κιλά.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανέφερε ότι το Ιράν συνεχίζει επίσης να εμπλουτίζει ουράνιο με καθαρότητα 4,5%, υψηλότερο από το 3,67% που επιτρέπεται.

Σε συμπληρωματική έκθεση που συνοδεύει την τακτική τριμηνιαία έκθεσή της για την τήρηση των όρων της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η IAEA, ο διεθνής οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με την εποπτεία του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, αναφέρει ότι το Ιράν δεν έδωσε πρόσβαση στους επιθεωρητές του οργανισμού σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις και δεν προχώρησε σε επί της ουσίας συζητήσεις ώστε να δώσει απαντήσεις σχετικά με πιθανόν μη δεδηλωμένο πυρηνικό υλικό και πυρηνικές δραστηριότητες.

«Ο γενικός διευθυντής (της IAEA) καλεί το Ιράν να συνεργασθεί αμέσως και πλήρως με την Επιτροπή, περιλαμβανομένης και της χορήγησης πλήρους πρόσβασης στις εν λόγω εγκαταστάσεις» αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

Το Ιράν αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η ΗΠΑ μετά την απόσυρσή τους από τη συμφωνία, καλώντας παράλληλα τις άλλες χώρες που υπέγραψαν το 2015, κυρίως τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, να μεσολαβήσουν για να αρθεί το αδιέξοδο.

Από την πρώτη στιγμή που το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί από τις δεσμεύσεις του, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία προσπάθησαν να παίξουν ρόλο διαμεσολαβητή με τις ΗΠΑ. Σταδιακά άρχισαν ωστόσο να σκληραίνουν τη στάση τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δράση της Τεχεράνης απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία.

AP Photo/Ronald Zak