Οι σχέσεις μαφίας - καθεστώτος αγγίζουν τον Ερντογάν στην Τουρκία

Οι σχέσεις μαφίας - καθεστώτος αγγίζουν τον Ερντογάν στην Τουρκία

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία είχε ιδιαίτερα οξύ τόνο, ασυνήθιστο ακόμα και για την Τουρκία.

Η άμεση κι ευθεία κριτική στην εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία ήταν προσεκτική, αλλά παρ’ όλα αυτά πίσω από τις γραμμές φαινόταν η έντονη ανησυχία για την έκρυθμη κατάσταση στη χώρα, παρά την ηρεμία που θέλει να προβάλει το καθεστώς του Τάγιπ Ερντογάν. Βέβαια, τη φαινομενική νηνεμία στο εσωτερικό ταράζουν οι αποκαλύψεις από το σκάνδαλο με τον αρχiμαφιόζο Σεντάτ Πεκέρ.

Το άλλοτε πανίσχυρο στέλεχος της μαφίας στην Τουρκία έχει απασφαλίσει εναντίον πολλών μελών κυβερνήσεων στην Άγκυρα, εκθέτοντας τη συνεργασία τους μέχρι τη στιγμή που το καθεστώς στράφηκε εναντίον του.

Από τη βάση του, που βρίσκεται πιθανότατα στο Ντουμπάι, εκμεταλλεύεται τη διαδικτυακή πλατφόρμα του YouTube για να παρουσιάζει τη σχέση του με κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αλλά και το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εταίρο της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ουσιαστικά αυτή η σχέση πλήττει το ίδιο το πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν, περιγράφοντας ένα μακρύ χέρι του καθεστώτος που ξεκαθάριζε λογαριασμούς με όποιον κατά περίπτωση θεωρείται εχθρός του. Άλλωστε η πρώτη καταγγελία του Πεκέρ ενέπλεκε τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό οικονομικών. Ο Πεκέρ πάντως αποφεύγει να αναφερθεί στον ίδιο τον Ερντογάν.

Η διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ του Πεκέρ και του καθεστώτος δεν σημαίνει πως σταμάτησε αυτή η κατάσταση, αλλά απλά αντικαταστάθηκε. Οι δράσεις της μαφίας έχουν ενταθεί ειδικά από τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να υποστηρίξει τον υπερσυντηρητικό Ντεβλέτ Μπαχτσελί για μία κοινοβουλευτική συμμαχία.

Οι υπερεθνικιστές του Μπαχτσελί, βέβαια, συνδέονται με την ακροδεξιά οργάνωση των Γκρίζων Λύκων που έχει γίνει γνωστή για τις βίαιες επιθέσεις στην Τουρκία, ειδικά σε μειονότητες όπως οι Χριστιανοί. Δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο κατάλληλη στιγμή η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου να ανακηρυχθεί ως τρομοκρατική η οργάνωση των Γκρίζων Λύκων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αντιπολίτευση ζήτησε έρευνα για τις αποκαλύψεις ως προς τον δεσμό μεταξύ μαφίας και επίσημου κράτους στην Τουρκία, κάτι αδιανόητο για μία χώρα που τυπικά τουλάχιστον βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο η δημοσιότητα που θα προσλάβει δεν αναμένεται να έχει κάποιο αποτέλεσμα στον τομέα της δικαιοσύνης, αλλά οι αποκαλύψεις πιθανότατα θα πιέσουν κι άλλο τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας του Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού και οικονομικής ύφεσης. Ακόμα χειρότερα, θα εντείνουν τη βαριά ατμόσφαιρα που νιώθουν οι άνθρωποι στην Τουρκία, δίχως να μπορούν να αντιδράσουν.