Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες «νικητές» του ναρκοπεδίου του Brexit

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες «νικητές» του ναρκοπεδίου του Brexit

Αν μπορούσε κανείς να αναζητήσει τον νικητή της δυσκολότερης ίσως εβδομάδας από την περίοδο που η Βρετανία μπήκε στην περιπέτεια του Brexit το 2016 θα έπρεπε να κοιτάξει στην πλευρά των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

Η εβδομάδα αυτή ξεκίνησε με τους Φιλελεύθερους να μετράνε 14 βουλευτές και στο τέλος της να έχουν 16. Τα ονόματα των βουλευτών που εντάχθηκαν στους κόλπους του κόμματος ήταν ηχηρά και είχαν ιδιαίτερο συμβολισμό. Από τους Συντηρητικούς εντάχθηκε ο Φίλιπ Λι της περιφέρειας του Μπράκνλελ ο οποίος έκανε μια ασυνήθιστη κίνηση για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα της Βρετανίας. Την ώρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο Λι άφησε την θέση του και εντάχθηκε στις τάξεις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Η μετακίνηση του Λι δεν είχε μόνο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα αφού στέρησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον Τζόνσον.

Εξίσου σημαντική ήταν η ένταξη της Λουσιάνα Μπέργκερ, πρώην μέλους των Εργατικών, η οποία βρισκόταν στην Ανεξάρτητη Ομάδα βουλευτών. Η Μπέργκερ μάλιστα η οποία προέρχεται από την Εβραϊκή κοινότητα του Λονδίνου και είχε αποχωρήσει από τους Εργατικούς λόγω των αντισημιτικων θέσεων του Τζέρεμι Κόρμπιν, «ανοίγει» τον δρόμο για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Ειδικότερα η εβραϊκή κοινότητα της Βρετανίας ψήφιζε παραδοσιακά τους Εργατικούς, όμως μετά την άνοδο του Τζέρεμι Κόρμπιν στην εξουσία και τις θέσεις του εναντίον του Ισραήλ, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των Εργατικών.

Οι Φιλελεύθεροι έχουν όμως και άλλους λόγους να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Η αρχηγός τους Τζο Σουίνσον απηύθυνε πρόσκληση στα μέλη των Συντηρητικών οι οποίοι διαγράφηκαν από τον Μπόρις Τζόνσον την Τρίτη ύστερα από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου Χίλαρι Μπεν για την παράταση του Brexit. Μέχρι στιγμής κάνεις από τους 20 βουλευτές που ψήφισαν εναντίον της κυβέρνησης Τζόνσον δεν έχει εκφραστεί ανοικτά ωστόσο το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών δείχνει ως η ιδανικότερη επιλογή για τα πρώην στελέχη των Τόρις που δεν θέλουν να ταυτιστούν με την αντιευρωπαϊκή στροφή του άλλοτε κόμματος τους.

Εξάλλου, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναδείχθηκαν ως η μεγαλύτερη φιλοευρωπαϊκή δύναμη στη Βρετανία ύστερα από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές όπου συγκέντρωσαν ποσοστό 20% καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση μετά το λαϊκίστικο και αντιευρωπαϊκό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ.

Εκείνη την περίοδο δύο άλλοτε σημαντικά στελέχη της Βρετανικής πολιτικής ζωής δήλωσαν ότι στήριξαν τους Φιλελεύθερους. Ο πρώτος ήταν ο βετεράνος συντηρητικός πολιτικός Μάικλ Χέζελταϊν, ο οποίος διεγράφη γιατί με άρθρο του στην εφημερίδα «Times» τις παραμονές των ευρωεκλογών δήλωσε ότι θα ψηφίσει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες γιατί υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Την ίδια τύχη είχε και ο Άλαστερ Κάμπελ που υπήρξε βασικό στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Ο Κάμπελ είπε ότι ψήφισε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ώστε να πιέσει προς την κατεύθυνση της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της YouGov για λογαριασμό των Times η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάσσεται -για πρώτη φορά εδώ και εννέα χρόνια - υπέρ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών - ένθερμων υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση-με ποσοστό 24% όσον αφορά τη γενική πρόθεση ψήφου.

Σε μια περίοδο όπου τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Βρετανίας αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα και αναζητήσεις ως προς τον προσανατολισμό τους, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δείχνουν όαση για όσους ψηφίζουν υπέρ της Ευρώπης και της Ελευθερίας.

Φωτογραφία: APImages