Σκηνικό ναυμαχίας στη Μάγχη: Η Γαλλία έστειλε και αυτή δυο πολεμικά πλοία
Βρετανία

Σκηνικό ναυμαχίας στη Μάγχη: Η Γαλλία έστειλε και αυτή δυο πολεμικά πλοία

Η Γαλλία έστειλε δυο πολεμικά της πλοία για περιπολία στη θαλάσσια περιοχή της Μάγχης λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο Μπόρις Τζόνσον έστειλε δύο πλοία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού  για να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή μετά τη νέα κόντρα που έχει ξεσπάσει για τα αλιευτικά δικαιώματα. 

Οι γαλλικές αρχές επιβεβαίωσαν στο Sky News ότι το πολεμικό πλοίο Athοs, θα φτάσει «αμέσως» για να πραγματοποιήσει μια «αποστολή περιπολίας και να προστατεύσει τα γαλλικά αλιευτικά», ενώ αργότερα έγινε γνωστό ότι εστάλη και δεύτερο πλοίο. 

Οι Γάλλοι αλιείς είχαν προειδοποιήσει ότι θα αποκλείσουν το κεντρικό λιμάνι του νησιού, στην πρωτεύουσα Σεντ Χέλιερ.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν απαράδεκτη κίνηση την απειλή της Γαλλίας, ενώ νωρίτερα η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε πως ο Τζόνσον είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης του νησιού.

«Ο Τζόνσον εξέφρασε την αταλάντευτη στήριξή του στο Τζέρσεϊ», ανέφερε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, μετά τις επαφές που είχε ο τελευταίος με αξιωματούχους του νησιού. «Ως προληπτικό μέτρο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστείλει δύο περιπολικά σκάφη προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι του Τζέρσει έχουν συνομιλίες με αντιπροσωπεία των Γάλλων ψαράδων για την εκτόνωση της κατάστασης. 

Νωρίτερα χθες η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραρντέν είχε προειδοποιήσει ότι η Γαλλία θα κόψει το ρεύμα στο νησί Tζέρσεϊ, αν η Βρετανία δεν συμμορφωθεί με τους όρους που περιλαμβάνει η συμφωνία του Brexit για την αλιεία.

«Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία προβλέπει αντίποινα και είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε η υπουργός στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Η Ζιραρντέν ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ - η οποία εξέδωσε 41 άδειες αλιείας σε γαλλικά σκάφη στις 30 Απριλίου - είχε επιβάλλει «μονομερείς» περιορισμούς στις μηχανότρατες.

«Όσον αφορά στο Τζέρσεϋ, θα σας υπενθυμίσω, για παράδειγμα, τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου» πρόσθεσε. «Έχουμε μέσα στη διάθεσή μας. Και ακόμη και αν θα ήταν λυπηρό να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα καταφύγουμε εκεί αν πρέπει».

Η διένεξη στο Τζέρσεϊ είναι μέρος της διαμάχης μεταξύ Λονδινου και Βρυξελλών σχετικά με τα δικαιώματα αλιείας, με τα σκάφη και από τις δύο πλευρές να «σκοντάφτουν» σε διοικητικά εμπόδια, την επομένη του «διαζυγίου».

Το αδειοδοτικό σύστημα, που τέθηκε την περασμένη Παρασκευή σε εφαρμογή έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των Γάλλων αλιέων, με το Παρίσι να ανεβάζει τους τόνους μέχρι του σημείου να απειλήσει το Λονδίνο, διά στόματος της Ζιραρντέν. 

Η νήσος Tζέρσεϊ, στη θάλασσα της Μάγχης κοντά στις ακτές της Νορμανδίας είναι μία ημιαυτόνομη επικράτεια, υπό την προστασία του βρετανικού στέμματος η οποία εξαρτάται για την ηλεκτροδότηση της από τη Γαλλία από την οποία αγοράζει το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποβρυχίων καλωδίων.