Ομ. Τσελίκ: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις NAVTEX για πολιτική σύγκρουση

Ομ. Τσελίκ: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις NAVTEX για πολιτική σύγκρουση

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ κατηγορώντας τη χώρα μας ότι «χρησιμοποιεί τις NAVTEX για πολιτική σύγκρουση» και πως «επιδιώκει μαξιμαλιστικές και ριζοσπαστικές θέσεις». Παράλληλα, υποστήριξε για την Τουρκία ότι «αυτό που κάνουμε εμείς είναι να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην γαλάζια πατρίδα μας».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, σημείωσε, ως προς τις κατηγορίες του για τις NAVTEX ότι «εμείς όμως είμαστε ευαίσθητοι και δεν κάνουμε ασκήσεις σε εθνικές εορτές», ενώ για το το Oruç Reis σημείωσε ότι «πραγματοποιεί σεισμική έρευνα μεταξύ 25 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου». «Η περιοχή απέχει 440 χλμ. από την Ελλάδα και 130 χλμ. από Τουρκία», συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος της Κύπρου», ο Τσελίκ είπε ακόμα ότι «ορισμένοι νομικοί στην Ελλάδα δηλώνουν επίσης ότι τα επιχειρήματα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι έγκυρα», προσθέτοντας ότι  «η Ελλάδα επιδιώκει μαξιμαλιστικές και ριζοσπαστικές θέσεις, αυτό που κάνουμε εμείς είναι να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην γαλάζια πατρίδα μας» 

Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι «υπάρχουν εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις από καιρό σε καιρό. Εάν η Ελλάδα υποσχεθεί ότι θα σταματήσει να δημιουργεί τετελεσμένα στο πεδίο, η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή για διαπραγματεύσεις» και υποστήριξε ακόμα πως «όταν η Ελλάδα λέει ότι θα κάνει κάποιες έρευνες στα βόρεια της Κρήτης, παραβιάζει τα δικαιώματα της Λιβύης».

Για τον Γάλλο Πρόεδρο ανέφερε ότι «από τότε που η εξωτερική πολιτική του Μακρόν ηττήθηκε η Γαλλία χρησιμοποιεί την γλώσσα της ακροδεξιάς Λε Πεν εναντίον του προέδρου μας». και πως «ο κ. Μακρόν γράφει ένα σενάριο και προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει ως προπαγάνδα», για να προσθέσει ότι «κατά συνέπεια, με αυτό που κάνει απειλεί την ειρήνη της γαλλικής κοινωνίας».

Για τους S400, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ότι οι δοκιμές συνεχίζονται και πως η χρήση του πυραυλικού αυτού συστήματος είναι υποχρέωση της Τουρκίας για την ασφάλειά της. Υποστήριξε ότι δεν είναι μια κατάσταση που είναι ασυμβίβαστη με την συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Για τον τουρκοκύπριο Τατάρ σημείωσε πως «οι θέσεις του δείχνουν ότι ξεκίνησε μια νέα πολύ θετική περίοδος για το Κυπριακό».