Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Τζόρτζια «σνομπαρε» τον Τραμπ και επικύρωσε το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Τζόρτζια «σνομπαρε» τον Τραμπ και επικύρωσε το αποτέλεσμα των εκλογών

Στην επικύρωση των αποτελεσμάτων προχώρησαν οι αξιωματούχοι των πολιτειών της Τζόρτζια και της Αριζόνα παρά την πίεση που ασκούσε ο Τραμπ να προβούν στο αντίθετο.

Ο Τζακ Κεμπ Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Τζόρτζια δεν εισάκουσε το κάλεσμα του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην προχωρήσει στην επικύρωση του αποτελέσματος στην πολιτεία του, την ώρα που η Αριζόνα προχώρησε ακολούθως στην πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Σε δήλωση προς την εφημερίδα The Atlanta Journal-Constitution, ένας εκπρόσωπος του Τζακ Κεμπ είπε ότι «ο νόμος της Τζόρτζια απαγορεύει στον κυβερνήτη να παρεμβαίνει στις εκλογές» αφού ο Τραμπ έγραψε στο Twitter γιατί ο «ατυχής» κυβερνήτης δεν παρεμβαίνει εκ μέρους του.

«Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είναι εκλεγμένος αξιωματούχος, επιβλέπει εκλογές που δεν μπορούν να παρακαμφθούν με εκτελεστική εντολή», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνιών του Κεμπ, Κόντι Χολ. 

Την ίδια ώρα, η αμερικανική πολιτεία της Αριζόνα πιστοποίησε τη Δευτέρα τη νίκη του υποψήφιου με τους Δημοκρατικούς, Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, δίνοντάς του 11 εκλέκτορες.

«Αυτά τα υπογεγραμμένα και σφραγισμένα έγγραφα αποτελούν πλέον τα επίσημα αποτελέσματα των γενικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2020», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αριζόνα, Κέιτι Χομπς. 

Η εκστρατεία του Τραμπ είχε προγραμματίσει να συμπεριλάβει την Αριζόνα στις δικαστικές προσφυγές που επιδιώκουν να αμφισβητήσουν τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 3ης Νοεμβρίου, επικαλούμενη φερόμενες νοθείες που αφορούσαν ψηφοφορίες μέσω ταχυδρομείου και άλλες ύποπτες παρατυπίες.

Ο Τραμπ κέρδισε την Αριζόνα το 2016, νικώντας τη Χίλαρι Κλίντον κατά 3,5% με διαφορά πάνω από 91.000 ψήφους. Το 2020 φέρεται να έχασε με μια διαφορά περίπου 10.000 ψήφων.

AP Photo/Ben Gray