O Mπάιντεν πιέζει τα Εμιράτα να αποστασιοποιηθούν από την Κίνα αν θέλουν τα F-35
Bloomberg

O Mπάιντεν πιέζει τα Εμιράτα να αποστασιοποιηθούν από την Κίνα αν θέλουν τα F-35

Η διοίκηση Μπάιντεν φέρεται να πιέζει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να απομακρύνουν την κινεζική Huawei από το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο προειδοποιώντας ότι τίθεται σε αμφιβολία η αγορά αεροσκαφών F-35 και drones αξίας 23 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Bloomberg.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο πως θα προχωρήσει στην πώληση οπλικών συστημάτων συνολικής αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων μαχητικών 5ης γενιάς F-35, οπλισμένων τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλου εξοπλισμού, ανέφεραν συνεργάτες κοινοβουλευτικών των ΗΠΑ.

Το F-35 μέχρι σήμερα, είναι διαθέσιμο μόνο σε δεκατρείς στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ, καθώς και του πιο προηγμένου οπλισμένου drone, το MQ -9 Reaper. Δεδομένης της ευαισθησίας αυτής της τεχνολογίας, η Ουάσιγκτον χρειάζεται διαβεβαιώσεις, ότι ο εξοπλισμός θα προστατεύεται κατάλληλα.

Το Αμπού Ντάμπι προσπαθούσε εδώ και καιρό να αποκτήσει F-35 χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής λόγω των αντιρρήσεων του Ισραήλ, που αντιτίθεται στην πώληση αυτού του αεροσκάφους σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να διατηρήσει την τεχνολογική υπεροχή στην περιοχή. Όμως μετά την εξομάλυνση των διπλωματικών του σχέσεων με τα Εμιράτα συμφώνησε στην πώληση αυτή.

Οι ΗΠΑ ζητούν από τα ΗΑΕ να αφαιρέσουν τον εξοπλισμό της Huawei από τα δίκτυά τους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια - προτού προγραμματιστεί  η προμήθεια των F-35, ωστόσο οι αξιωματούχοι του Αμπού Ντάμπι ζητούν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν τις όποιες εναλλακτικές. Σύμφωνα με το Bloomberg, στις συνομιλίες οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσφέρουν τη δυνατότητα  απόκτησης εναλλακτικού εξοπλισμού από τη Samsung Electronics Co., την Ericsson AB ή τη Nokia Oyj.

Αν και τα δίκτυα επικοινωνιών του αεροσκάφους θεωρούνται σχετικά ασφαλή από το ενδεχόμενο χάκινγκ από τους κινέζους, η παρουσία της Huawei στα εμπορικά δίκτυα των ΗΑΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει στην Κίνα να κατασκοπεύει πιλότους, εργολάβους στις βάσεις όπου θα βρίσκεται το F-35.

Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Κρέμπς πρώην, διευθυντή της Υπηρεσίας Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της ασφάλειας υποδομής του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, «εάν τα ΗΑΕ λειτουργήσουν με ένα εμπορικό δίκτυο που υποστηρίζεται από την Huawei… [οι Κινέζοι], θα μπορούν να ελέγχουν την μεταξύ μας επικοινωνία, και να υπονομεύσουν την ασφάλεια της στρατηγικής συνεργασίας μας». 

«Η κατάσταση θυμίζει μια αμερικανική αντιπαράθεση με την Τουρκία, την οποία το Πεντάγωνο διέκοψε από αγοραστή και προμηθευτή ανταλλακτικών για το F-35 μετά την αγορά του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  του συστήματος  πυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία. Ομοίως, τα ΗΑΕ προσπαθούν να διατηρήσουν τη μακροχρόνια συμμαχία τους με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα καλλιεργούν στενότερους δεσμούς οικονομικής και ασφάλειας με την Κίνα», σχολιάζει το Bloomberg.