Ο ΕΟΦ αναμένει την πρώτη αίτηση έγκρισης του εμβολίου «πολύ σύντομα»

Ο ΕΟΦ αναμένει την πρώτη αίτηση έγκρισης του εμβολίου «πολύ σύντομα»

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) βρίσκεται εν αναμονή της κατάθεσης της πρώτης αίτησης για έγκριση κυκλοφορίας υποψηφίου εμβολίου για τον κορονοϊό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν κατονόμασε την εταιρεία που αναμένεται να υποβάλει την αίτηση, ωστόσο εκτιμάται πως η σύμπραξη των Pfizer Inc/BioNTEch έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που πρέπει να εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ των τριών εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει πρόσφατα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 των εμβολίων τους.

Ο ευρωπαϊκός αρμόδιος φορέας μέσω της επικεφαλής του δήλωσε χθες ότι θα είναι σε θέση να καταλήξει σε επιστημονική άποψη για τα εμβόλια κατά της Covid-19, που έχουν καταθέσει αίτηση για έγκριση, πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε η διευθύντρια του. "Αν όλα πάνε καλά, έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε μία θετική γνωμοδότηση πριν από τα Χριστούγεννα", δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια Εμερ Κουκ σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE.

Η Κουκ δήλωσε στην εφημερίδα Irish Independent ότι στόχος του EMA είναι να καταλήξει σε θετική γνωμοδότηση με χρονοδιάγραμμα αντίστοιχο με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η απόφαση του οποίου για το εμβόλιο των Pfizer/BionTech αναμένεται στα μέσα του Δεκεμβρίου. "Αυτά που ακούμε αυτήν την στιγμή είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές και αυτά είναι πολύ θετικά. Αλλά μέχρι να εξετάσουμε τα καθαρά δεδομένα και να διαπιστώσουμε ότι “είναι ό,τι λέει στο κουτί”, δεν μπορούμε να συστήσουμε την χρήση τους για το ευρωπαϊκό κοινό", τόνισε.

Χθες επίσης, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μιλώντας με αφορμή την συμφωνία της Επιτροπής με την Moderna δήλωσε "Έχουμε πλέον εξασφαλίσει συμβόλαια με έξι εταιρείες. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί ήδη πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Υπάρχει επιτέλους φως στο τέλος του τούνελ".

"Τα εμβόλια είναι σημαντικά, αλλά αυτό που μετράει είναι οι εμβολιασμοί. Τα κράτη μέλη πρέπει να ετοιμαστούν τώρα. Μιλάμε για εκατομμύρια σύριγγες και την ψυχρή αλυσίδα, την οργάνωση των κέντρων εμβολιασμού, την εκπαίδευση του προσωπικού, τα πάντα. Εν ολίγοις: τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν επιμελητειακά για την ανάπτυξη εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων. Επειδή αυτό είναι το εισιτήριό μας για αυτήν την έξοδο από την πανδημία", πρόσθεσε.

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη Moderna για την προμήθεια εμβολίου κατά του κορονοϊού προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια δόσεις ακόμα.