NYT: Ο Μπάιντεν δεν θα αναστείλει άμεσα τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα

NYT: Ο Μπάιντεν δεν θα αναστείλει άμεσα τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα καταργήσει αμέσως τους δασμούς που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ στην Κίνα, απόρροια του εμπορικού πολέμου τον οποίο ξεκίνησε, σύμφωνα με άρθρο των New York Times.

"Ο Μπάιντεν σκοπεύει να εξετάσει πρώτα την υπάρχουσα συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας και να αναπτύξει μια συνεκτική στρατηγική με παραδοσιακούς συμμάχους στην Ευρώπη και την Ασία", έγραψε ο αρθρογράφος της εφημερίδας Τόμας Φρίντμαν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον εκλεγμένο πρόεδρο.

"Δεν πρόκειται να κάνω άμεσες κινήσεις, και το ίδιο ισχύει για τους δασμούς" δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στον Φρίντμαν. "Δεν θα προδικάσω τις επιλογές μου", πρόσθεσε.

Βάσει της συμφωνίας, η Κίνα συμφώνησε να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια το 2020 και το 2021.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε νωρίτερα φέτος, διατηρεί τους δασμούς 25% σε μια σειρά κινεζικών βιομηχανικών αγαθών και εξαρτημάτων αξίας 250 δισ. δολαρίων που χρησιμοποιούνται από τους Αμερικανούς μεταποιητές, όπως και οι ανταποδοτικοί της Κίνας σε αμερικανικά προϊόντα αξίας περισσότερο των 100 δισ. δολαρίων.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα ακολουθήσει πολιτικές που στοχεύουν στις "καταχρηστικές πρακτικές" της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της "κλοπής" της πνευματικής ιδιοκτησίας, του ντάμπινγκ σε προϊόντα, των παράνομων επιδοτήσεων σε εταιρείες και της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας από αμερικανικές εταιρείες σε κινεζικές.