Ντ. Τραμπ: Εύχομαι να μην επιβληθούν δασμοί στα γερμανικά αυτοκίνητα

Ντ. Τραμπ: Εύχομαι να μην επιβληθούν δασμοί στα γερμανικά αυτοκίνητα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα χρειαστεί να εξετάσει την επιβολή δασμών στα γερμανικά αυτοκίνητα.

Με σχετικό tweet ο πρόεδρος των ΗΠΑ μάλιστα είπε «Είχα μια πολύ παραγωγική συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας».

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ζητήσει τον Μάιο του 2018 από το υπουργείο Οικονομικών να διεξαγάγει μια έρευνα εις βάθος για τις εισαγωγές οχημάτων, ώστε "να καθοριστούν οι επιπτώσεις τους στην εθνική ασφάλεια". Προκειμένου να προστατεύσει τις αμερικανικές εταιρίες, απειλεί να επιβάλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς, ύψους ακόμη και 25%, στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματα, ένα ενδεχόμενο που φοβίζει την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και ιδίως τη γερμανική.

Όταν ο αμερικανός πρόεδρος ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα γερμανικά αυτοκίνητα απάντησε "Ελπίζω όχι".

Στις αρχές του περασμένου Μαΐου, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε επισήμως ότι αναβάλλει για έξι μήνες τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών.

Η Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της σήμερα στους δημοσιογράφους πως η Γερμανία θέλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες το συντομότερο δυνατόν.

«Θέλουμε να συζητήσουμε τώρα τη διεξαγωγή βαθύτερων συνομιλιών μεταξύ της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Πολιτειών το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους ενημερώνοντάς τους μαζί με τον Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Οι δυο ηγέτες είχαν συναντήθει τελευταία φορά στο περιθώριο της Συνόδου των G20, στην Οζάκα της Ιαπωνίας.