7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Νότια Αφρική: Αναβλήθηκε η δίκη του πρώην προέδρου Ζούμα για διαφθορά

Νότια Αφρική: Αναβλήθηκε η δίκη του πρώην προέδρου Ζούμα για διαφθορά
APimages

Η δίκη για διαφθορά του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, που επρόκειτο να αρχίσει σήμερα, αναβλήθηκε για τις 26 Μαΐου από τη νοτιοαφρικανική δικαιοσύνη, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ακροαματική συνεδρίαση ο δικαστής Πιτ Κόεν και ζήτησε από τον κατηγορούμενο να είναι παρών.

Η δίκη αυτή για μια υπόθεση δωροδοκίας, που χρονολογείται πριν από περισσότερο από είκοσι χρόνια και στην οποία εμπλέκεται ο γαλλικός όμιλος Thales, είχε ήδη αναβληθεί πολλές φορές, καθώς ο πρώην πρόεδρος είχε πολλαπλασιάσει τις προσφυγές.

Όταν ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής πήρε θέση σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου, όλο το ακροατήριο σηκώθηκε όρθιο. «Ζήτω ο Τζέικομπ Ζούμα!», είχε φωνάξει ένας υποστηρικτής του στον διάδρομο του δικαστηρίου του Πητερμάριτζμπουργκ.

Ο 79χρονος Ζούμα πρέπει να απαντήσει σε 16 κατηγορίες για απάτη, διαφθορά και εκβίαση που συνδέονται με την αγορά, το 1999, στρατιωτικού υλικού από πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων, όταν εκείνος ήταν αντιπρόεδρος.

Κατηγορείται ότι έβαλε στην τσέπη περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ραντ (235.000 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία) από την Thales, η οποία ήταν η μία από τις εταιρείες στις οποίες δόθηκε το κερδοφόρο συμβόλαιο συνολικής αξίας περίπου 2,8 δισεκ. ευρώ.

Η γιγάντια γαλλική αμυντική εταιρεία διώκεται επίσης για διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων. Ο Ζούμα, όπως και η Thales, αρνούνται τις κατηγορίες αυτές.

Έξω από το δικαστήριο, δεκάδες άνθρωποι ντυμένοι με τα χρώματα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), το πράσινο και το κίτρινο, φώναζαν αδιάκοπα συνθήματα υπέρ του χαρισματικού ηγέτη, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην εξουσία από το 2009 έως το 2018, ο Ζούμα υποχρεώθηκε να παραιτηθεί έπειτα από σειρά σκανδάλων. Ο διάδοχός του, ο Σίριλ Ραμαφόζα, υποσχέθηκε να ξεριζώσει τη διαφθορά στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ