Νίκη του κεντροαριστερού συνασπισμού στην Εμίλια-Ρομάνια
Ιταλία - Περιφερειακές εκλογές

Νίκη του κεντροαριστερού συνασπισμού στην Εμίλια-Ρομάνια

Νίκη του υποψηφίου της Κεντροαριστεράς καταγράφεται στα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια, με τον Στέφανο Μπονατσίνι να διατηρεί προβάδισμα έναντι της υποψήφιας της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι.

Σύμφωνα με τις προβολές επί πραγματικών ψήφων της εταιρείας δημοσκοπήσεων Swg για το τηλεοπτικό δίκτυο La 7, o Mπονατσίνι, με καταμετρημένο το 61,5% των ψήφων εξασφαλίζει ποσοστό 51,4% έναντι της αντιπάλου του Λουτσία Μποργκοντζόνι που συγκεντρώνει 43,8%.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Mediaset προέβλεψε ότι ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) θα επικρατήσει με το 50,1% των ψήφων έναντι της υποψήφιας της Λέγκας. Η δημόσια τηλεόραση RAI φέρει πάντως τη διαφορά μεταξύ του νυν περιφερειάρχη και της αντιπάλου του που ανήκει στη Λέγκα να είναι πολύ μικρότερη: τρεις εκατοστιαίες μονάδες.

Στα πρώτα σχόλιά τους, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ο γραμματέας της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι χάνει, πιθανόν το προσωπικό του στοίχημα να επικρατήσει στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, η οποία μέχρι τώρα ήταν ιστορικό προπύργιο της Αριστεράς. Ο Σαλβίνι έλεγε ότι αν κερδίζε θα ζητούσε αμέσως να προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, ώστε να κάνει "έξωση" στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και στην κυβέρνηση συνεργασίας κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων».

Από την εν λόγω πολιτεία άλλωστε ξεκίνησε το λεγόμενο κίνημα της «Σαρδελας» κατά το οποίο χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να οργανώνουν βουβές όσο και μαζικές διαμαρτυρίες (στριμωγμένοι σαν σαρδέλες), στις πόλεις όπου πραγματοποίησε ο Σαλβίνι τις προεκλογικές του ομιλίες. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ η καταμέτρηση βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, ο Σαλβίνι τόνισε ότι είναι περήφανος διότι το κόμμα του αμφισβήτησε την κεντροαριστερά στην Εμίλια Ρομάνα, περιοχή όπου η κυριαρχία της ήταν δεδομένη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Έπειτα από 70 χρόνια, έγινε αγώνας. Ως τώρα, το ματς είχε τελειώσει πριν αρχίσει», είπε ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος και πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες, επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας, προκειμένου για να ξεκινήσει ειδική έρευνα για την υπόθεση εγκλωβισμού μεταναστών στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακή Gregoretti, τον περασμένο Ιούλιο για την οποία κατηγορείται ο Σαλβίνι. 

Η έρευνα μπορεί να καταλήξει σε δίκη κατά του Σαλβίνι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα φιλόδοξα σχέδιά του να διεκδικήσει προσεχώς τον πρωθυπουργικό θώκο στη χώρα του. Εάν κριθεί οριστικά ένοχος, ο Σαλβίνι αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 15 έτη. 

AP PHOTO