Νέες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα για την έλλειψη καυσίμων και υπηρεσιών

Νέες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα για την έλλειψη καυσίμων και υπηρεσιών

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει ανά την επικράτεια της Βενεζουέλας οι οποίες οφείλονται στις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ελλείψεις καυσίμων και νερού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τις Κοινωνικές Συγκρούσεις.

Όπως αναφέρει η ΜΚΟ, από το Σαββατοκύριακο τουλάχιστον 100 διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε διάφορες πολιτείες της ενδοχώρας, με τους πολίτες των περιοχών αυτών να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τους αγνοεί, μεταφέροντας το μεγαλύτερο μέρος των ζωτικών προμηθειών της χώρας στο Καράκας. 

Οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι οι διακοπές της παροχής νερού στα σπίτια τους είναι συχνές και μεγάλες σε διάρκεια, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την ήδη δύσκολη καθημερινότητα τους, η οποία χαρακτηρίζεται από ελλείψεις και στερήσεις βασικών αγαθών εδώ και χρόνια.  

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, η Βενεζουέλα εκτός από τις μεγάλες διαδηλώσεις που έζησε, ήρθε αντιμέτωπη με εκατοντάδες διακοπές ρεύματος και νερού που οφείλονται στην κακή συντήρηση των δικτύων και την κακοδιαχείριση των κρατικών παροχών.

Παράλληλα, η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον πλανήτη βλέπει αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων για να φτάσουν στα πρατήρια καυσίμων σε γειτονιές της πρωτεύουσας Καράκας. 

Σύμφωνα άλλωστε με μία έρευνα του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ από τον Φεβρουάριο – πριν η χώρα καταγράψει το πρώτο κρούσμα κορονοϊού – ένας στους τρεις Βενεζουελανούς δυσκολεύεται να τρέφεται αρκετά, ώστε να καλύπτει τις αναγκαίο αριθμό θερμίδων ημερησίως. 

Ακόμη, το 59% των νοικοκυριών δεν έχει αρκετό εισόδημα για να αγοράζει τις αναγκαίες ποσότητες τροφίμων και το 65% δεν μπορεί να αγοράσει άλλα απαραίτητα αγαθά, όπως προϊόντα υγιεινής, ρούχα και παπούτσια. Τα αρνητικά αυτά ποσοστά είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν διογκωθεί στο πλαίσιο των συνθηκών της πανδημίας και των κοινωνικών περιορισμών.

Ειδικότερα, τα lockdown που επιβάλει η κυβέρνηση σε διάφορες περιοχές της χώρας, αναγκάζουν τους πολίτες να μένουν πολλές περισσότερες ώρες στα σπίτια τους, κάτι το οποίο, όπως είναι αναμενόμενο, μεγαλώνει κατά πολύ τη ζήτηση για αναγκαία αγαθά, τα οποία ήδη παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις.

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι έρευνα του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από δύο εβδομάδες, κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τεκμηριώνοντας σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς, όπως βασανιστήρια, φόνους.