Νέα Υόρκη: Παρατείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι την Κυριακή

Νέα Υόρκη: Παρατείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι την Κυριακή

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, που επιβλήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη μετά τις βίαιες διαδηλώσεις και τις λεηλασίες, θα παραμείνει σε ισχύ έως την Κυριακή 7 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Έχοντας εφαρμοστεί αρχικά από τις 23.00, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα επιβάλλεται από σήμερα από τις 20.00 τοπική ώρα και έως τις 05.00 το πρωί, διευκρίνισε ο Μπιλ ντε Μπλάζιο.

«Δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε βία. Δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών. Δεν θα ανεχτούμε το μίσος που δημιουργείται», δήλωσε ο δήμαρχος και ζήτησε από τους πολίτες να υπερασπιστούν τις κοινότητές τους

«Όταν οι άνθρωποι έρχονται σε μια περιοχή του κέντρου του Μανχάταν για να επιτεθούν σε πολυτελή καταστήματα, αυτό δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες της Νέας Υόρκης. Δεν θα το δεχτούμε αυτό, δεν μας εκφράζει αυτό και επομένως θα το σταματήσουμε », είπε ο Μπιλ ντε Μπλάζιο και πρόσθεσε: «ξέρω ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε».

Να σημειωθεί ότι σε δεκάδες πόλεις έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις κυκλοφορίας, για πρώτη φορά μετά τις ταραχές που προκάλεσε η δολοφονία το 1968 του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η Εθνοφρουρά έχει αναπτυχθεί σε 23 πολιτείες και στην Ουάσινγκτον.

Τραυματισμοί αστυνομικών από σφαίρες

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία και αμερικανικά ΜΜΕ τουλάχιστον 5 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία της Μινεάπολης,  αφότου ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε την κινητοποίηση του στρατού, εάν δεν σταματήσουν οι ταραχές, σύμφωνα με το Reuters.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν καταστήματα στο Λος Άντζελες, λεηλάτησαν μαγαζιά στη Νέα Υόρκη και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Σεντ Λούις, στο Μιζούρι, όπου 4 αστυνομικοί μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, χωρίς η ζωή τους να κινδυνεύει.

Επίσης ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Λας Βέγκας, επιβεβαίωσε η αστυνομία της πόλης σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ενώ ένας άλλος αστυνομικός «ενεπλάκη σε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς» στην ίδια περιοχή, προστίθεται.

Αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις και σε άλλες περιοχές, περιλαμβανομένου ενός που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού τον χτύπησε αυτοκίνητο στο Μπρονξ.

Στη Νέα Υόρκη, τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα κατέγραψαν πλήθη να σπάνε παράθυρα και να λεηλατούν πολυτελή καταστήματα στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν πριν από την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 11 το βράδυ.

Στο Χόλιγουντ, δεκάδες άνθρωποι καταγράφηκαν από τον τηλεοπτικό φακό να λεηλατούν ένα φαρμακείο. Το πλήθος έσπασε παράθυρα σε ένα καφέ και δύο εστιατόρια.