8ος χρόνος, ημέρα 2434η
Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022

NYΤ για Μπούκα: Νέα βίντεο καταγράφουν πώς Ρώσοι στρατιώτες οδηγούν προς εκτέλεση αμάχους

Νέα βίντεο καταγράφουν πώς Ρώσοι στρατιώτες οδηγούν προς εκτέλεση αμάχους

Δύο βίντεο που φέρνουν στη δημοσιότητα οι New York Times δείχνουν πώς Ρώσοι αλεξιπτωτιστές οδηγούν εννιά άμαχους Ουκρανούς για εκτέλεση σε μια αυλή ενός προαστίου του Κιέβου, στην Μπούκα, στις 4 Μαρτίου. Πρόκειται πιθανότητα για «ένα έγκλημα πολέμου» αναφέρει το αμερικανικό μέσο, καθώς εντοπίστηκαν στο ίδιο σημείο σοροί με παρόμοια ένδυση.

Συγκεκριμένα, τα πλάνα του κλειστού κυκλώματος που εξασφάλισαν οι New York Times, καταγράφουν τους Ουκρανούς αιχμαλώτους να κρατούν με το ένα χέρι τις ζώνες των μπροστινών τους παραταγμένοι σε ουρά και με το άλλο να κρατάνε το κεφάλι τους, ενώ - σύμφωνα με μαρτυρίες - ένας εκ των δυο στρατιωτών που τους συνοδεύουν τους διατάζει: «Περπατήστε δεξιά, σκύλα» και λίγο αργότερα ακούγονται πυροβολισμοί.

Το βίντεο δεν δείχνει την εκτέλεση των αμάχων, ωστόσο πλάνα από ένα drone την επόμενη ημέρα κοντά στο ίδιο σημείο από όπου διήλθαν εντοπίζονται οι σοροί να κείτονται στο έδαφος κοντά σε ένα κτίριο γραφείων στην οδό Γιαμπλόνσκαγια 144, με δύο Ρώσους στρατιώτες να στέκονται φρουροί δίπλα τους.

Στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνεται να διακρίνεται πάλι ένας άνδρας με ανοιχτό μπλε μπουφάν, με κουκούλα, παρόμοιο με αυτό που φόραγε ένας από τους αιχμαλώτους που κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα κάμερας την προηγούμενη ημέρα.

Οι New York Times επικαλούνται μαρτυρίες από επιζώντες μάρτυρες, ιατροδικαστές και στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Για να αποκαλύψουν τι συνέβη σε αυτούς τους άνδρες, οι Times πέρασαν εβδομάδες στη Μπούκα παίρνοντας συνεντεύξεις από έναν επιζώντα, μάρτυρες, ιατροδικαστές, αστυνομικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τους New York Times οκτώ άτομα που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ένας από αυτούς που τον οδηγούσαν για εκτέλεση, περιέγραψαν στους δημοσιογράφους τι ακριβώς συνέβη. Ο ένας είπε ότι επέζησε επειδή η σφαίρα δεν έβλαψε ζωτικά του όργανα, και ισχυρίσθηκε ότι προσποιήθηκε πως ήταν νεκρός, περίμενε να φύγουν οι στρατιώτες κι εν συνεχεία κρύφτηκε.

Στο δημοσίευμά του το αμερικανικό μέσο δείχνει φωτογραφίες με τα πρόσωπα των οκτώ Ουκρανών- εκ των εννιά που φαίνονται στο βίντεο - που, σύμφωνα με την έρευνά του, εκτελέστηκαν από τους Ρώσους στρατιώτες και έχουν - όπως υποστηρίζει - ταυτοποιηθεί.