Ναβάλνι: Ο νούμερο ένα εχθρός του Πούτιν

Ναβάλνι: Ο νούμερο ένα εχθρός του Πούτιν

Η υπόθεση του Ρώσου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι και ο αγώνας του εναντίον του Κρεμλίνου θυμίζει όλο και περισσότερο τις περιπτώσεις αντιφρονούντων κατά του Σοβιετικού καθεστώτος οι οποίοι τις δεκαετίες του 60' και του 70' αποκάλυπταν με προσωπικό κόστος το τι πραγματικά συνέβαινε στην -τότε- έτερη υπερδύναμη του πλανήτη. 

Ένας εξ' αυτών, ο πιο διάσημος ίσως, ήταν ο φυσικός Αντρέι Ζαχάρωφ ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως ο "νούμερο ένα εχθρός" από το καθεστώς. Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία οτι ο σημερινός σημαντικότερος εχθρός για το Κρεμλίνο επί παντοδυναμίας  Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι. 

Μεγαλύτερη απόδειξη αυτού είναι η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού από τη στιγμή που ο δικηγόρος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης μπήκε στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Γερμανία όπου ανάρρωνε μετά την δολοφονική απόπειρα εναντίον του. 

Πριν ακόμα πατήσει το πόδι του σε ρωσικό έδαφος ο Ναβάλνι, οι αρχές είχαν προετοιμαστεί καταλήλλως. Το αεροπλάνο του προσγειώθηκε σε διαφορετικό αεροδρόμιο από αυτό που είχε ανακοινωθεί, ενώ η αστυνομία εμπόδισε και συνέλαβε δημοσιογράφους και οπαδούς να τον υποδεχθούν. Ο ίδιος ο Ναβαλνι δεν κατάφερε ουσιαστικά να περάσει ούτε από τον έλεγχο των διαβατηρίων, αφού συνελήφθη. 

Την ίδια ώρα, ενδεικτικό της "βιασύνης" του Κρεμλίνου, ήταν και το πρόχειρο δικαστήριο που στήθηκε μέσα στο κτίριο της αστυνομίας όπου κρατούνταν ο Ρώσος πολιτικός, ο οποίος με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάστηκε σε 30 μέρες φυλάκιση για παραβίαση των όρων αναστολής που του είχαν επιβληθεί το 2014.

Στο εξής όμως, οι "προβολείς της δημοσιότητας" θα είναι στραμμένοι εκτός από τον Πούτιν και στον Ναβάλνι ο οποίος μαζί με τους συμμάχους του προετοιμάζεται για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης δεν είναι πια ένας άσημος πολιτικός που τα βάζει με το κατεστημένο αλλά γνωστός τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

Οι "εξωτερικοί" παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία των πραγμάτων είναι δυο, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ναβάλνι, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε το πακέτο κυρώσεων το οποίο πρότεινε η Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ ως αντίποινα στη Ρωσία. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδιώξει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα και θα πιέσει το Βερολίνο και για την επιβολή μορατόριουμ με αφορμή την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II.