Να κλείσει η ρωσική πρεσβεία στη Βουλγαρία ζητεί η πρεσβευτής - Δεν ανακαλεί ο Πέτκοφ

Να κλείσει η ρωσική πρεσβεία στη Βουλγαρία ζητεί η πρεσβευτής - Δεν ανακαλεί ο Πέτκοφ

Η πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βουλγαρία δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τη Μόσχα να κλείσει την πρεσβεία της στη βαλκανική χώρα αφού η έκκλησή της προς τη Σόφια να ανακαλέσει την απόφασή της για απέλαση 70 Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων αγνοήθηκε.

Σε δήλωσή της προς τον βουλγαρικό λαό, η πρεσβευτής Ελεονόρα Μιτροφάνοβα δήλωσε ότι το κλείσιμο της ρωσικής πρεσβείας θα οδηγήσει αναπόφευκτα και στο κλείσιμο της βουλγαρική πρεσβείας στη Μόσχα.

Η βαλκανική χώρα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και άλλοτε στενός σύμμαχος της Ρωσίας, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες εν μέσω πολιτικής αναταραχής, αφού ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ ανακοίνωσε την απέλαση 70 Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων λόγω ανησυχιών περί κατασκοπείας.

Η κίνηση ήταν η μεγαλύτερη απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη Σόφια τα τελευταία χρόνια και μείωσε σε λιγότερο από το μισό τη διπλωματική παρουσία της Μόσχας στη Βουλγαρία. Η Μιτροφάνοβα χαρακτήρισε τις απελάσεις «πρωτόγνωρα εχθρικό βήμα» και χθες ζήτησε από τη Σόφια να ανακαλέσει την απόφασή της έως σήμερα το μεσημέρι. Σε αντίθετη περίπτωση, η ίδια δήλωσε ότι θα ζητούσε από τη Μόσχα να εξετάσει τον τερματισμό της φυσικής παρουσίας ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Βουλγαρία.

«Δυστυχώς η έκκλησή μας προς το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών αγνοήθηκε», ανέφερε σε ανακοίνωση η Μιτροφάνοβα. «Σκοπεύω άμεσα να θέσω το ερώτημα του κλεισίματος της ρωσικής πρεσβείας στη Βουλγαρία στην ηγεσία της χώρας μου, κάτι που αναπόφευκτα θα σημαίνει και το κλείσιμο της βουλγαρικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα», πρόσθεσε η ίδια. Η ευθύνη για τις όποιες επακόλουθες σοβαρές συνέπειες βαρύνει την απερχόμενη κυβέρνηση του Πέτκοφ, ανέφερε η Μιτροφάνοβα.

Περίπου 60 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στη Σόφια σήμερα για να διαδηλώσουν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να απελάσει τους Ρώσους διπλωματικούς υπαλλήλους. Υποστηρικτές του Πέτκοφ σχεδιάζουν διαδήλωση την Κυριακή στο αεροδρόμιο της Σόφιας, όταν οι 70 Ρώσοι διπλωματικοί υπάλληλοι και οι οικογένειές τους αναμένεται να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Απορρίπτει το τελεσίγραφο της Ρωσίας ο Πέτκοφ - Ορίζει πιθανό διάδοχο

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο να ανακαλέσει την απόφαση για απέλαση 70 Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων έως το μεσημέρι σήμερα και κατονόμασε τον υπουργό Οικονομικών της χώρας ως πιθανό διάδοχό του.

Η βαλκανική χώρα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και άλλοτε στενός σύμμαχος της Ρωσίας, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες εν μέσω πολιτικής αναταραχής, με το Κοινοβούλιο να υπερψηφίζει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα και τον Πέτκοφ να ανακοινώνει τις ρωσικές απελάσεις λόγω ανησυχιών περί κατασκοπείας.

Η Ρωσία ανταπάντησε εκδίδοντας χθες, Πέμπτη, τελεσίγραφο, που περιλάμβανε απειλή για κλείσιμο της ρωσικής πρεσβείας, εάν η Σόφια δεν ανακαλούσε τις απελάσεις, μια κίνηση την οποία σήμερα η ΕΕ καταδίκασε ως αδικαιολόγητη.

Ο Πέτκοφ δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας είναι απαράδεκτη. «Δεν θα επιτρέψουμε στη Βουλγαρία να πάρει τον λάθος δρόμο … Δεν θα επιτρέψουμε σε ξένους διπλωμάτες να δίνουν τελεσίγραφα στο βουλγαρικό κράτος (για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις) έως το μεσημέρι», δήλωσε.

Ανακοινώνοντας ότι το κεντρώο κόμμα του, το PP, θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ο Πέτκοφ κάλεσε επίσης τους εταίρους του στον συνασπισμό να στηρίξουν την προσπάθεια του κόμματος να πατάξει τη εκτεταμένη διαφθορά και να εργαστεί για την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Η διπλωματική διαμάχη με τη Ρωσία προκάλεσε ρωγμές στην κυβέρνηση αφού ένας εταίρος --οι Σοσιαλιστές-- δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Πέτκοφ.

Οι Σοσιαλιστές, που παραδοσιακά ήταν πιο φιλικοί απέναντι στη Μόσχα, είπαν ότι τους εξόργισε η απόφαση του Πέτκοφ να απελάσει τους Ρώσους. Νωρίτερα σήμερα, κάλεσαν το Κοινοβούλιο να ψηφίσει για να ανακληθούν οι απελάσεις και να διασωθούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό GERB, ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ των απελάσεων.

Ο Πέτκοφ ελπίζει ότι το κόμμα του μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και να αποφευχθούν νέες εκλογές, προτείνοντας κάποιον άλλο για τη θέση του πρωθυπουργού. Ύστερα από την πρόταση για τον Βασίλεφ, οι Σοσιαλιστές δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι για διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ θα δώσει αργότερα σήμερα διερευνητική εντολή στο PP να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Το κόμμα, που θα έχει επτά ημέρες για να καταλήξει σε λεπτομερείς προτάσεις, είπε ότι θα προτείνει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο μόνο εάν συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.