ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2017η
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

Ν. Αναστασιάδης: H δημιουργία δύο κρατών δεν έχει θέση στο Κυπριακό

Ν. Αναστασιάδης: H δημιουργία δύο κρατών δεν έχει θέση στο Κυπριακό

«H Τουρκία επιβεβαίωσε χθες με τον ηχηρότερο δυνατόν τρόπο την αμετάθετη θέση της στο Κυπριακό, που έχει χαραχθεί ακόμα και από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι «η δημιουργία δύο κρατών δεν έχει θέση στο Κυπριακό».

Κληθείς να σχολιάσει ο κ. Αναστασιάδης τις προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις από πλευράς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι «με θλίβει ειλικρινά η συμπεριφορά και η στάση, που δεν είναι πρωτόγνωρη, είναι καλά γνωστή κατά την όλη διαδρομή διαπραγμάτευσης του Κυπριακού. Είναι καλά γνωστό πως η μη επίτευξη λύσης δεν οφειλόταν στην έλλειψη βούλησης από πλευράς της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας».

«Χθες επιβεβαίωσε (η Τουρκία) με τον ηχηρότερο δυνατόν τρόπο την αμετάθετη θέση που έχει χαραχθεί πολύ παλαιότερα, ακόμα και από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

«Αυτό που σαν μήνυμα θέλω να στείλω στη δική μας πολιτική ηγεσία είναι να λαμβάνουν όλα όσα εκφράζονται, εκφέρονται και υλοποιούνται μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και να σταματήσουν να υπαγορεύουν ότι θα πρέπει χωρίς διαπραγμάτευση, να αποδεχθούμε θέσεις, οι οποίες απλά θα γίνουν δεκτές σαν τετελεσμένο, χωρίς να πάρουμε οτιδήποτε» σχολίασε και πρόσθεσε:

«Αυτό που είναι η δική μας επιδίωξη, είναι να αποτρέψουμε αυτές τις απαράδεκτες θέσεις που εκφράζονται είτε από τον πρόεδρο είτε από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, είτε από τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

«Η δημιουργία δύο κρατών δεν έχει θέση»

«Η δημιουργία δύο κρατών δεν έχει θέση, η κυριαρχική ισότητα δεν έχει θέση, διότι προϋποθέτει την ύπαρξη κυριαρχίας. Η δική μας επιδίωξη είναι να εξευρεθεί μια λύση μέσα στις παραμέτρους των ΗΕ, έχουν επιτευχθεί σημαντική εργασία και συγκλίσεις, και συνεπώς, βασιζόμενοι και στις επιστολές του γγ, εμείς θα πάμε στη Γενεύη με τις θέσεις που έχουν εκφραστεί από τα ΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, την ΕΕ, το σύνολο των κρατών, επιδιώκοντας την εξεύρεση μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, αλλά πριν και πάνω από όλα λειτουργικό, που δεν θα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο της 'Αγκυρας, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του συνόλου των Κυπρίων πολιτών, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

«Ουδέποτε έχουμε διανοηθεί να επικυριαρχήσουμε σε αυτό που έχουμε συζητήσει: την πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο οντοτήτων, αλλά και την πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται από το ψήφισμα 716 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν προϋποθέτει απαραιτήτως τη θετική ψήφο για όλες τις αποφάσεις», σχολίασε.

Όπως είπε, αποδέχεται τη θετική ψήφο στην περίπτωση που μια πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τη λύση του Κυπριακού, θα μπορούσε να παραβλάψει τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προσθέτοντας ότι «εκεί πρέπει να έχουν το δικαίωμα για προστασία τους. Και αυτό εκφράζει την πολιτική ισότητα και την προστασία της πολιτικής ισότητας, νοουμένου, βεβαίως, ότι θα υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης των διαφορών».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ