Μπορέλ: Αδύνατη η απομακρυνση των αφγανών συνεργατών έως 31 Αυγούστου

Μπορέλ: Αδύνατη η απομακρυνση των αφγανών συνεργατών έως 31 Αυγούστου

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θεωρεί ότι είναι «αδύνατη» η απομάκρυνση όλων των Αφγανών που έχουν συνεργασθεί με τις ξένες δυνάμεις μέχρι τις 31 Αυγούστου και αποδοκίμασε το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παρεμποδίζουν αυτήν την επιχείρηση.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, o Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «το πρόβλημα είναι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Τα μέτρα ελέγχου και ασφαλείας των Αμερικανών είναι πολύ σκληρά. Διαμαρτυρηθήκαμε. Τους ζητήσαμε να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία. Δεν καταφέρνουμε να περάσουμε τους δικούς μας συνεργάτες».

Η αμερικανική διοίκηση έχει ορίσει την 31η Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία για την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και προγραμματίζει την απομάκρυνση 30.000 Αμερικανών και αφγανών πολιτών.

«Είμαι μαθηματικά αδύνατον... Απ' όσο γνωρίζω, οι Αμερικανοί δεν έχουν ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν πέραν αυτής της ημερομηνίας. Αλλά μπορεί ν' αλλαξουν γνώμη», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Καμπούλ απασχολούσε 400 Αφγανούς, οι οποίοι θα πρέπει να απομακρυνθούν μαζί με τις οικογένειές τους. Η Ένωση έχει υποσχεθεί ότι θα τους απομακρύνει, αλλά, μέχρι σήμερα, μόνο 150 έχουν φθάσει στην Ισπανία.

«Πρόκειται για εν ενεργεία συνεργάτες. Αλλά ο αριθμός των Αφγανών που έχουν εργασθεί για μας κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερος», διευκρίνισε.

«Η Καμπούλ έχει δύο αεροδρόμια. Το πολιτικό αεροδρόμιο βρίσκεται στα χέρια των Ταλιμπάν και δεν φεύγει καμία πτήση. Οι Αμερικανοί ελέγχουν το στρατιωτικό. Στα αεροπλάνα επιβιβάζονται όσοι είναι στην πίστα. Στο αεροπλάνο που έφθασε σήμερα στη Μαδρίτη, το ένα τρίτο των επιβατών ήταν Αμερικανοί», όπως εξήγησε.

«Αν οι Αμερικανοί φύγουν, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τη στρατιωτική ικανότητα να καταλάβουν και να διασφαλίσουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο και οι Ταλιμπάν θα πάρουν τον έλεγχο», είπε.

Να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί, μαζί με τους Βρετανούς έχουν αναπτύξει 6.000 στρατιώτες για να ελέγξουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ θεωρεί ότι είναι αναγκαίες οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν. «Αν θέλεις να βγάλεις έξω το προσωπικό σου, πρέπει να μιλήσεις με τους ταλιμπάν», όπως ανέφερε.

«Όλοι προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες με τους Ταλιμπάν. Εχουμε επαφές με τους Ταλιμπάν, αλλά όχι με την ηγεσία τους», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι «το να μιλάς, δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζεις».

«Αλλά θα είναι αδύνατον να βγάλουμε από την Καμπούλ όλους τους Αφγανούς που έχουν ανάγκη προστασίας. Είναι αδύνατον. Είναι αδιανόητο. Ας μη λέμε παραμύθια. Υπάρχουν προτεραιότητες. Θέλουμε να βγάλουμε τους πολίτες μας και τους αφγανούς συνεργάτες», προειδοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αποκτήσει στρατιωτική ικανότητα αντίδρασης»

Μία τραγωδία εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν και πρέπει να ωθήσει τους Ευρωπαίους να αποκτήσουν ικανότητες στρατιωτικής επέμβασης για να αντιμετωπίσουν τις προσεχείς κρίσεις που παραμονεύουν στο Ιράκ και στο Σάχελ, προειδοποίησε επίσης ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτό που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν είναι τραγωδία. Το μεγάλο ερώτημα είναι: γιατί αυτό που συμβαίνει έγινε έτσι;”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Συνάντησα τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι τον Ιούλιο στην Τασκένδη. Ήταν δυσαρεστημένος. Μου είπε ότι χωρίς την αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, δεν μπορούσε να κρατήσει τη χώρα και ότι έπρεπε να οπισθοχωρήσει στην Καμπούλ», τόνισε.

«Δεν είχε τον χρόνο να εφαρμόσει αυτήν τη στρατηγική. Ο αφγανικός στρατός αρνήθηκε να πολεμήσει. Και ωστόσο δεν ήταν αφοπλισμένος. Πρέπει να σκεφτούμε την ποσότητα των όπλων που αφέθηκαν στους ταλιμπάν. Αλλά, ο στρατός δεν είχε πια πίστη...Λυπάμαι πολύ για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν τα πράγματα. Αλλά κανείς δεν ζήτησε τη γνώμη των Ευρωπαίων», ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Να ξυπνήσουμε την Ευρώπη»

«Ορισμένες χώρες θα θέσουν ερωτήματα για τον αμερικανό σύμμαχο, ο οποίος, όπως το είπε ο Τζο Μπάιντεν, δεν θέλει πια να πολεμά τους πολέμους των άλλων», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική για τους Ευρωπαίους. Πρέπει να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως τον ονειρεύονται. Προτείνουμε να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μία δύναμη ταχείας αντίδρασης 50.000 στρατιωτών ικανή να αντιδράσει σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε στο Αφγανιστάν», είπε. Το σχέδιο συζητείται σε επίπεδο υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τοποθετήθηκε για το ίδιο θέμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Θέλω να πάω τον Σεπτέμβριο στο Ιράκ, την Τυνησία και τη Λιβύη», ανακοίνωσε ο Μπορέλ. «Οι προσεχείς κρίσεις θα είναι στο Ιράκ και στο Σάχελ», προέβλεψε.

«Η Ευρώπη δεν κινείται παρά κατά τη διάρκεια των κρίσεων. Το Αφγανιστάν μπορεί να την ξυπνήσει. Ήρθε η στιγμή για να είμαστε σε θέση να της δώσουμε μία στρατιωτική δύναμη ικανή να πολεμήσει αν παραστεί ανάγκη», κατέληξε.

 Διαβάστε ακόμα:

Φον ντερ Λάιεν: Έκκληση προς όλες τις χώρες της ΕΕ να υποδεχθούν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν

Ταλιμπάν: Ανησυχία για τα όπλα που έπεσαν στα χέρια τους - «Στήνουν» κυβέρνηση

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν αφγανούς πρόσφυγες σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Κόσοβο

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν για το Αφγανιστάν

Συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν: Προς ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για το Αφγανιστάν

Μέρκελ: Ο αφγανικός στρατός κατέρρευσε με τρομακτική ταχύτητα

ΝΑΤΟ σε Ταλιμπάν: Δεν θα επιτρέψουμε απειλές από τρομοκράτες

Γιατί έχασε η Δύση στο Αφγανιστάν - Πώς οι Αφγανοί θα μπορούσαν να έχουν βγει κερδισμένοι

Αφγανιστάν: Η ήττα της Δύσης και ο ρόλος της Τουρκίας ως «κλειδοκράτορα» των ροών

Η προσπάθεια της Τουρκίας για ρόλο στο Αφγανιστάν και η απειλή νέας προσφυγικής κρίσης

DW: Οι μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν στο Αφγανιστάν