Οι ΗΠΑ μεταφέρουν αφγανούς πρόσφυγες σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Κόσοβο

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν αφγανούς πρόσφυγες σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Κόσοβο

Τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι, ξένοι και Αφγανοί που εργάζονται για πρεσβείες και διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν απομακρυνθεί από την Κυριακή από το Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η πλειοψηφία τους, περίπου 7.000 μεταφέρθηκαν εκτός Αφγανιστάν με αεροσκάφη του αμερικάνικου στρατού ενώ η Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία έχουν αναλάβει τη μεταφορά 1.700 η καθεμία. 

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του έχει μεταφέρει 550 ενώ Γαλλία και Ιταλία συνέβαλαν στην εκκένωση μεταφέροντας από 500. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ορισμένοι Αφγανοί, κυρίως άμαχοι που έχουν συνεργαστεί με αμερικανικές ή διεθνείς αποστολές στη χώρα, θα μεταφερθούν προσωρινά στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο ή τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι τρεις βαλκανικές χώρες, οι οποίες πρόκειται να λάβουν συμφωνημένο αριθμό Αφγανών από αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που δεσμεύτηκαν σε μία συμφωνία χώρας διέλευσης με τις ΗΠΑ. 

Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω χάους και πληροφοριών για βιαιότητες από τους Ταλιμπάν, τα δυτικά κράτη αγωνίζονται να αυξήσουν τον ρυθμό των εκκενώσεων μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας πριν από περίπου μια εβδομάδα.

Οι Ταλιμπάν απέρριψαν ότι φέρουν ευθύνη για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο πολιορκείται από χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, λέγοντας ότι η Δύση θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο σχέδιο εκκένωσης.