Ταλιμπάν: Ανησυχία για τα όπλα που έπεσαν στα χέρια τους - «Στήνουν» κυβέρνηση

Ταλιμπάν: Ανησυχία για τα όπλα που έπεσαν στα χέρια τους - «Στήνουν» κυβέρνηση

Οι εικόνες των Ταλιμπάν που κρατούν τουφέκια αμερικανικής κατασκευής και οδηγούν σε εγκαταλελειμμένα Humvees εγείρουν ανησυχίες για το τι άλλο έχει μείνει πίσω. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι Ταλιμπάν κατέσχεσαν αμερικανικό οπλισμό που είχε απομείνει στο Αφγανιστάν με την αξία του να ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ο οποίος πιθανότατα περιλαμβάνει 600.000 όπλα, 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα και 40 αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και τα ελικόπτερα Black Hawks.

Όπως μάλιστα αναφέρει δημοσίευμα της New York Post οι ΗΠΑ από το 2002 έως και το 2017 έδωσαν στον στρατό του Αφγανιστάν όπλα που η αξία τους ανέρχεται σε περίπου 28 δισ. δολάρια. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ελικόπτερα Black Hawks που παραδόθηκαν στην Καμπούλ πριν από έναν μήνα.  Το πακέτο περιελάμβανε την προμήθεια τουλάχιστον 600.000 όπλων για το πεζικό. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν τουφέκια M-16, 162.000 τεμάχια επικοινωνιακού εξοπλισμού καθώς και 16.000 γυαλιά νυχτερινής όρασης.

Αντιστοίχως το Τhe Hill επικαλούμενο περσινή έκθεση του Ειδικού  Ειδικού Επιθεωρητή για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν, επισημαίνει ότι από το 2017 έως το 2019 οι ΗΠΑ έδωσαν στο Αφγανιστάν 7.035 πολυβόλα, 4.702 Humvees, 20.040 χειροβομβίδες, 2.520 βόμβες και 1.394 εκτοξευτές χειροβομβίδων. 

Σύμφωνα με το CNN οι πρώτες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι οι Ταλιμπάν μπορούν τώρα να διαθέτουν επίσης πολλά ελικόπτερα Black Hawk και άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη χρηματοδοτούμενα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή του Κογκρέσου εξοικειωμένη με τις πρώτες εκτιμήσεις που παρείχαν αξιωματικοί της άμυνας.

Αυτό περιλαμβάνει δυνητικά περίπου 20 επιθετικά αεροσκάφη A-29 Tucano, όπως είπε η πηγή, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μόνο ένας μικρός αριθμός αεροσκαφών μεταφέρθηκε από μια βάση στο Κανταχάρ προτού καταληφθεί από τους Ταλιμπάν.

«Ανησυχούμε επίσης ότι ορισμένοι μπορεί να καταλήξουν στα χέρια άλλων που υποστηρίζουν την υπόθεση των Ταλιμπάν», δήλωσε η πηγή του Κογκρέσου στο CNN. «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι τα εξελιγμένα όπλα θα πουληθούν στους αντιπάλους μας και σε άλλους μη κρατικούς παράγοντες που σκοπεύουν να το χρησιμοποιήσουν εναντίον μας και των συμμάχων μας», επεσήμανε.

Και ενώ οι επιχειρήσεις εκκένωσης συνεχίζονται, αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρχίζουν παράλληλα να κάνουν απολογισμό των αμερικανικών όπλων που έχουν πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, μια προσπάθεια που όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του CNN θα διαρκέσει πιθανώς εβδομάδες ή μήνες λόγω του μεγάλου όγκου όπλων που δόθηκαν στις αφγανικές δυνάμεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Εν τω μεταξύ, φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν μαχητές των Ταλιμπάν να μεταφέρουν καραμπίνες M4 που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ και τουφέκια Μ16 πυροδοτούν ερωτήματα σχετικά με το πόση αμερικανική δύναμη πυρός έχει τώρα η μαχητική ομάδα μετά την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων σε όλο το Αφγανιστάν.

Ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να παράσχουν λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένα όπλα και οχήματα που βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

"Όσον αφορά τον εξοπλισμό που παρέχεται από τις ΗΠΑ που βρίσκεται ακόμη στο Αφγανιστάν και μπορεί να μην είναι στα χέρια του ANSF [Αφγανική Δύναμη Εθνικής Ασφάλειας], υπάρχουν αρκετές επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το σύνολο προβλημάτων, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι την Πέμπτη.

«Προφανώς, δεν θέλουμε να δούμε τον εξοπλισμό μας στα χέρια εκείνων που θα ενεργούσαν ενάντια στο συμφέρον μας ή το συμφέρον του Αφγανικού λαού και θα αυξήσουν τη βία και την ανασφάλεια στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχέδια σις ΗΠΑ να προβούν σε καταστροφή των όπλων τ χρησιμοποιώντας αεροπορικές επιδρομές ή άλλα μέσα, εκτός εάν κάτι αποτελεί άμεση απειλή για τα αμερικανικά στρατεύματα στο αεροδρόμιο, δήλωσαν αξιωματούχοι της διοίκησης στο CNN.

Αξίζει βέβαια να επισημανθεί ότι η καταστροφή και η απομάκρυνση του αμερικανικού εξοπλισμού στο Αφγανιστάν ξεκίνησε σοβαρά λίγο αφότου η κυβέρνηση Τραμπ υπέγραψε τη συμφωνία της Ντόχα τον Φεβρουάριο του 2020 και ο στρατός άρχισε να μειώνει το αποτύπωμά του από 8.500 στρατιώτες σε 2.500. Ωστόσο άρχισε, με πιο αργούς ρυθμούς, ακόμη και πριν από το 2020, όταν το 2018 τα επίπεδα των δυνάμεων των ΗΠΑ έπεσαν κάτω από 14.000.

Υπογραμμίζεται ότι μεταξύ 2013 και 2016, οι ΗΠΑ έδωσαν στις αφγανικές δυνάμεις περισσότερα από 600.000 ελαφριά όπλα, όπως τουφέκια Μ16 και Μ4 και σχεδόν 80.000 οχήματα, καθώς και γυαλιά νυχτερινής όρασης, ραδιόφωνα και άλλα, σύμφωνα με έκθεση της Κυβερνητικής Υπηρεσίας Λογοδοσίας του 2017. Ακόμη πιο πρόσφατα, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας προμήθευσε τον Αφγανικό στρατό με 7.000 πολυβόλα, 4.700 Humvees και περισσότερες από 20.000 χειροβομβίδες μεταξύ 2017 και 2019, όπως διαπιστώθηκε σε έκθεση του ειδικού γενικού επιθεωρητή για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Μάλιστα μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, οι ΗΠΑ έδωσαν στον αφγανικό στρατό περισσότερα από 18 εκατομμύρια πυρομαχικά πυρομαχικών 7,62 χιλιοστών και 0,50, σύμφωνα με τον απολογισμό των τριμηνιαίων εκθέσεων του ειδικού γενικού επιθεωρητή.

Κάποια από αυτά αναμφίβολα έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν, λένε αξιωματούχοι. Τις τελευταίες εβδομάδες της απόσυρσης, μια σειρά από επιθέσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν σχεδιάστηκαν για να καταστρέψουν τον αμερικανικό εξοπλισμό που θα πληγεί από τους Ταλιμπάν, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Οι ΗΠΑ δεν κατέστρεψαν όλο τον εξοπλισμό που έμεινε για τον αφγανικό στρατό επειδή πίστευαν, μέχρι να είναι πολύ αργά, ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα αντεπιτεθούν.

Εντούτοις, το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός όπλων και οχημάτων έμειναν πίσω είναι ένα σύμπτωμα της ευρύτερης έλλειψης σχεδιασμού που οδήγησε στην ίδια την απόσυρση, σύμφωνα με τον Bill Roggio του Long War Journal.

«Υπήρχαν τόσα πολλά προβλήματα με την απόφαση να αποσυρθεί και μόλις η απόφαση ελήφθη από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, η στρατιωτική εστίαση μειώθηκε», είπε στο CNN.

Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της παραμονής αρκετών πόρων στις αφγανικές δυνάμεις για να συνεχίσουν τις μάχες και του μετριασμού του κινδύνου πτώσης όπλων σε λάθος χέρια ήταν  άλλωστε πάντα μια δύσκολη πρόκληση για τον αμερικανικό στρατό, αλλά επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αιφνιδιάστηκε από την ταχύτητα της προόδου των Ταλιμπάν - κάτι που ο Πρόεδρος και οι ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει δημοσίως.

Ενώ οι Ταλιμπάν μπορούν σίγουρα να κάνουν άμεση χρήση μικρών όπλων και τεθωρακισμένων οχημάτων αμερικανικής κατασκευής, οι αξιωματούχοι είναι σκεπτικοί ότι μπορούν να μετατρέψουν αμερικανικά αεροσκάφη σε βιώσιμη μάχιμη μονάδα.

«Οι στρατιώτες, οι ναυτικοί και οι αεροπόροι μας περνούν μήνες και μήνες κατάρτισης για τη χρήση των αεροσκαφών τους», δήλωσε ένας αξιωματούχος. «Οι Ταλιμπάν δεν το κάνουν», πρόσθεσε.

«Τα πιο εξελιγμένα όπλα είναι πολύ μεγαλύτερη πρόκληση για τους Ταλιμπάν», δήλωσε ο Ρότζιο στο CNN.

«Τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα θα είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να διατηρηθούν ως βιώσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λιγότερο έτσι τα ρωσικά αεροσκάφη, με τα οποία έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και οι Πακιστανοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν και αυτά», πρόσθεσε. «Μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το αεροσκάφος βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αλλά χωρίς κάποιο είδος αλυσίδας εφοδιασμού καθιστά τη διάρκεια ζωής τους σχετικά μικρή».

«Αυτό που πραγματικά απέκτησαν στη δύναμη μάχης είναι τα θωρακισμένα οχήματα και τα ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, ακόμη και μερικά άρματα μάχης και πυροβολικού», τόνισε ο Ρότζιο.

Οι Ταλιμπάν θα ανακοινώσουν νέο πλαίσιο διακυβέρνησης τις επόμενες βδομάδες

Οι Ταλιμπάν σκοπεύουν να ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για το Αφγανιστάν εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε εκπρόσωπός τους σήμερα, μετά τη γρήγορη ανάληψη της εξουσίας στη χώρα.

«Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική μεταξύ των Ταλιμπάν στοχεύουν να παρουσιάσουν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων», ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αξιωματούχος.

Επιπροσθέτως, ο συνιδρυτής και δεύτερος στην ιεραρχία των Ταλιμπάν, μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, έφτασε σήμερα στην Καμπούλ για συνομιλίες με άλλα μέλη του ισλαμιστικού κινήματος και πολιτικούς για την δημιουργία μιας νέας αφγανικής κυβέρνησης.

"Θα βρίσκεται στην Καμπούλ για να συναντήσει εκπροσώπους των τζιχαντιστών και πολιτικούς για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς", δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

Ο μουλάς Μπαράνταρ επέστρεψε την Τρίτη, δύο ημέρες μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, προερχόμενος από το Κατάρ, όπου ήταν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματός τους.

Ο Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, ο οποίος γεννήθηκε στην επαρχία Ουρουζγκάν, στο νότιο Αφγανιστάν, και μεγάλωσε στην Κανταχάρ, είναι ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν μαζί με τον μουλά Όμαρ, ο οποίος πέθανε το 2013, αλλά απέκρυπταν τον θάνατό του για δύο χρόνια.

Όπως μεγάλος αριθμός  αριθμός Αφγανών, η ζωή του σημαδεύτηκε από την σοβιετική εισβολή το 1979 και έγινε μουτζάχιντ, ενώ πιστεύεται ότι ήταν συμπολεμιστής του μουλά Όμαρ.

Το 2001 μετά την αμερικανική επέμβαση και την πτώση των Ταλιμπάν, μετείχε σε μικρή ομάδα ανταρτών οι οποίοι είχαν πρόθεση να συνάψουν συμφωνία με την οποία θα αναγνώριζαν την κυβέρνηση της Καμπούλ. Ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή αποδείχθηκε ανεπιτυχής.

Όταν συνελήφθη το 2010 στο Καράτσι, στο Πακιστάν, ήταν ο στρατιωτικός επικεφαλής των Ταλιμπάν. Το 2018 αφέθηκε ελεύθερος, έπειτα από πιέσεις ιδιαίτερα της Ουάσινγκτον.

Ως πρόσωπο που είναι σεβαστό μεταξύ των υποστηρικτών διαφόρων τάσεων των Ταλιμπάν, ο Μπαράνταρ διορίστηκε στη συνέχεια επικεφαλής του πολιτικού τους γραφείου που βρισκόταν στο Κατάρ.

Από εκεί ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς που οδήγησαν στην αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και στη συνέχεια των ειρηνευτικών συνομιλιών με την αφγανική κυβέρνηση που δεν απέφεραν καρπούς.

«Θα ερευνήσουμε τις πληροφορίες για αντίποινα από μέλη μας»

Επιπροσθέτως οι Ταλιμπάν θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους και θα ερευνήσουν τις πληροφορίες για αντίποινα και ωμότητες που κατηγορούνται ότι διαπράττουν μέλη τους, δήλωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος, σημειώνοντας ότι προγραμματίζουν εντός των επόμενων εβδομάδων να έχουν ετοιμάσει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Μόλις και μετά βίας έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε που οι Ταλιμπάν έφεραν εις πέρας τον στόχο τους για την ανάληψη του ελέγχου της χώρας, καταλαμβάνοντας στο τέλος την περασμένη Κυριακή την Καμπούλ χωρίς να πέσει ούτε μία τουφεκιά.

Έκτοτε, Αφγανοί και διεθνείς οργανώσεις αρωγής και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναφέρει σκληρά αντίποινα κατά αυτών που διαμαρτύρονται και μαζικές συλλήψεις προσώπων που κατείχαν προηγουμένως κυβερνητικές θέσεις, επέκριναν τους Ταλιμπάν ή συνεργάζονταν με τους Αμερικανούς.

"Έχουμε ακούσει για κάποιες περιπτώσεις ωμοτήτων και εγκλημάτων κατά πολιτών", δήλωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Ρόιτερς. "Αν μέλη των Ταλιμπάν προκαλούν αυτά τα προβλήματα νόμου και τάξης, θα γίνουν έρευνες σε βάρος τους", τόνισε.

"Μπορούμε να καταλάβουμε τον πανικό, το στρες και την αγωνία. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εμείς δεν θα λογοδοτήσουμε, αλλά αυτό δεν θα συμβεί", επεσήμανε

Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο μετά την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της Καμπούλ την Κυριακή. Εντούτοις, κυβερνούσαν με σιδηρά πυγμή το Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001 προτού ανατραπούν από τις συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επειδή παρείχαν καταφύγιο στους μαχητές της Αλ Κάιντα που κρύβονταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι πρώην αξιωματούχοι διηγήθηκαν φρικτές ιστορίες ανθρώπων που κρύβονται από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες μέρες καθώς ένοπλοι άνδρες πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα. Τα μέλη μιας 16μελούς οικογένειας περιέγραψαν πως βρήκαν καταφύγιο στο μπάνιο, με σβηστά τα φώτα και κάλυπταν το στόμα των παιδιών, φοβούμενα για τη ζωή τους.

Το νέο πλαίσιο για τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν θα αφορά μια δημοκρατία με τον δυτικό ορισμό του όρου, αλλά "θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

"Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική των Ταλιμπάν σκοπεύουν να παρουσιάσουν το νέο κυβερνητικό πλαίσιο εντός των επόμενων εβδομάδων", όπως διευκρίνισε.

«Δεν υπήρξαν απαγωγές ξένων, ωστόσο ορισμένοι ανακρίθηκαν»

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν απαγάγει κανέναν ξένο, αν και ορισμένους τους ανέκριναν προτού τους επιτρέψουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της ισλαμιστικής οργάνωσης.

«Οι μαχητές μας θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο ίδιος απέκλεισε τις καταγγελίες περί απαγωγών ξένων, ωστόσο, πρόσθεσε «Ανακρίνουμε κάποιους από αυτούς προτού φύγουν από τη χώρα».

Εμποδίζουν δημοσίους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις δουλειές τους

Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις τους στα δημόσια κτίρια κι ενώ η εργάσιμη εβδομάδα ξεκινάει το Σάββατο στο Αφγανιστάν, κατήγγειλαν πολλοί εξ αυτών στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Πήγα στο γραφείο μου σήμερα το πρωί, όμως οι Ταλιμπάν, που βρίσκονταν στην είσοδο, μου είπαν ότι δεν έχουν εντολή να ξανανοίξει», είπε ο Χαμντουλάχ, ένας δημόσιος υπάλληλος. «Μας είπαν να δούμε τηλεόραση ή να ακούσουμε το ραδιόφωνο για την ανακοίνωση της επιστροφής στην εργασία», συμπλήρωσε.

«Οι Ταλιμπάν έχουν κλείσει όλους τους δρόμους έως το υπουργείο. Δεν επιτρέπουν σε κανέναν να εισέλθει στο κτίριο», ανέφερε από την πλευρά του ένας εργαζόμενος του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο ένας εξ αυτών μου είπε να περιμένω έως τον διορισμό του νέου υπουργού και των διευθυντών του».

«Μας έστειλαν στα σπίτια μας», επιβεβαίωσε ένας υπάλληλος του δημαρχείου της Καμπούλ.

«Ήρθα με μεγάλη ελπίδα, όμως έφυγα απογοητευμένος».

Από τότε που οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία στις 15 Αυγούστου, τα κυβερνητικά κτίρια, οι τράπεζες, τα γραφεία έκδοσης διαβατηρίων, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έχουν σε μεγάλο βαθμό μείνει κλειστά. Μονάχα κάποιες ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών λειτουργούν τις τελευταίες ημέρες.

Από την κατάρρευση της κυβέρνησης, μία από τις κυριότερες ανησυχίες των Αφγανών είναι να συνεχίζουν να εισπράττουν έναν μισθό, κάτι που μοιάζει αδύνατο χωρίς την επανέναρξη των δραστηριοτήτων.

Οι περισσότεροι δρόμοι της Καμπούλ ήταν σήμερα σε μεγάλο βαθμό άδειοι, με εξαίρεση τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν, τις περιπολίες τους και τους οδικούς άξονες που οδηγούν στο αεροδρόμιο, όπου χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα.

Χιλιάδες άνθρωποι σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν

Εντωμεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι πολιορκούν τις εισόδους του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ, που αποτελεί τη μοναδική σανίδα σωτηρίας για τους Αφγανούς και τους ξένους υπηκόους, οι οποίοι επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα, μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν.

Πυροβολισμοί συνεχίζουν να ακούγονται, σχεδόν αδιάκοπα, έξω από το αεροδρόμιο, είπε στο γερμανικο ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Ημέρες αφότου οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας και της χώρας, την περασμένη Κυριακή, χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, το μοναδικό σημείο της αφγανικής πρωτεύουσας, που ελέγχουν ξένα στρατεύματα.

Πολλοί Αφγανοί σε απόγνωση, οι οποίοι είτε εργάστηκαν με τα ξένα στρατεύματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες ή εργάζονταν σε τομείς όπως εκείνου της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται για τις ζωές τους και πολλοί προσπαθούν να μπουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους εντός του αεροδρομίου.

Όπως μάλιστα μεταδίδει το dpa, καταγράφονται επανειλημμένως ένοπλες συμπλοκές στις πύλες προς το συγκρότημα του αεροδρομίου. Ο αμερικανικός στρατός αποφασίζει πότε και πώς ανοίγουν και κλείνουν οι πύλες και ο χρόνος δεν είναι προβλέψιμος.

Σε ανακοινώσεις που ακούγονται από τα μεγάφωνα στη βόρεια είσοδο αναφέρεται πως η πύλη αυτή θα παραμείνει κλειστή για δύο ημέρες, αφηγήθηκε ο μάρτυρας στο dpa.

Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε πως άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων και ηλικιών συνωστίζονται έξω από το αεροδρόμιο: μεταξύ άλλων ηθοποιοί, προσωπικότητες της τηλεόρασης, νέοι άνθρωποι, γυναίκες με νεογέννητα παιδιά ή άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια.

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς υπηκόους και τους Αφγανούς πολίτες, που εργάστηκαν με τους Αμερικανούς, ότι θα τους φέρει πίσω στις ΗΠΑ, ωστόσο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στη χώρα.

Στρατιώτες από πολλές άλλες χώρες, μεταξύ άλλων τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Τουρκία διεξάγουν ταυτόχρονα επιχειρήσεις εκκένωσης από το αεροδρόμιο.

Να σημειωθεί ότι η Ελβετία ανέβαλε μια πτήση τσάρτερ για το Ουζμπεκιστάν, με την οποία επρόκειτο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις εκκένωσης από το γειτονικό Αφγανιστάν, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, που επικαλέστηκε την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας, η οποία εμποδίζει την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Η κατάσταση ασφαλείας περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ επιδεινώθηκε σημαντικά τις τελευταίες ώρες. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μπροστά από το αεροδρόμιο και ορισμένες φορές οι βίαιες συμπλοκές εμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», αναφέρει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών (FDFA), σε μια ανακοίνωση.

Χθες υπόψιν, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι οργάνωσε μια πτήση τσάρτερ προς το Ουζμπεκιστάν προκειμένου να παράσχει στήριξη στην επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

«Μονάχα ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί αυτή τη στιγμή να πετάξει από την Καμπούλ προς την Τασκένδη. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ανάγκη για εκκενώσεις από την Τασκένδη, το FDFA ανέβαλε την πτήση τσάρτερ στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα», τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Επίσης, η Γερμανία ακύρωσε πτήσεις απομάκρυνσης πολιτών που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες προκειμένου να μεταφέρουν τους πολίτες τους και ντόπιους εργαζόμενους εκτός του Αφγανιστάν, σύμφωνα με το υπουργείο.

Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

«Οι Ταλιμπάν δεν ευθύνονται για το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο πολιορκείται από χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που θέλουν να διαφύγουν από τη χώρα», υπογράμμισε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν. "Η Δύση θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο σχέδιο εκκένωσης", τόνισε εμφατικά. 

Σημειώνεται ότι οπλισμένα μέλη των Ταλιμπάν γύρω από το αεροδρόμιο έχουν καλέσει αυτούς που δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εντός και γύρω από το αεροδρόμιο από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν.

Υπογραμμίζεται ότι οι πτήσεις των ΗΠΑ για την απομάκρυνση πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ διακόπηκαν για περισσότερες από έξι ώρες χθες, Παρασκευή, καθώς οι ΗΠΑ αναζητούν χώρες που προτίθενται να δεχθούν ανθρώπους που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν. Αυτές επαναλήφθηκαν αργότερα μέσα στη μέρα.

Καθώς οι δυτικές χώρες αγωνίζονται να αυξήσουν τον ρυθμό των απομακρύνσεων εν μέσω του χάους και των πληροφοριών για βιαιότητες από τους Ταλιμπάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικρίνεται για τον σχεδιασμό της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος.

"Δεν έχω δει να αμφισβητείται η αξιοπιστία μας από τους συμμάχους μας", δήλωσε χθες ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους έπειτα από ομιλία που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι όλοι οι Αμερικανοί, που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, θα απομακρυνθούν, και πρόσθεσε ότι περίπου 18.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς εκτός της χώρας από τον Ιούλιο.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ "πολύ τραγική και δύσκολη", καθώς πολλά κράτη μέλη πιέζουν να συνεχιστούν οι εκκενώσεις πέραν της αμερικανικής διορίας για τις 31 Αυγούστου.

Υπογραμμίζεται ότι ο Μπάιντεν δεν έχει υποχωρήσει όσον αφορά την προθεσμία αυτή, παρά τα αιτήματα -διεθνώς και εντός των ΗΠΑ από άλλους Δημοκρατικούς όπως και από αντιπολιτευόμενους Ρεπουμπλικανούς- να παραμείνουν δυνάμεις στο Αφγανιστάν για όσο καιρό χρειαστεί ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα όλοι οι Αμερικανοί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η έκβαση στο Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διεξήγαγαν έναν 20ετή πόλεμο.

Εντούτοις, δεσμεύτηκε να εργαστεί μαζί με άλλες χώρες για να ορίσουν "σκληρούς όρους" για οποιαδήποτε συνεργασία ή αναγνώριση των Ταλιμπάν, βάσει των επιδόσεών τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Επιδιώκουν να κερδίσουν κάποια νομιμότητα, θα πρέπει να δουν πως θα διατηρήσουν (τον έλεγχο) στη χώρα", ανέφερε.

"Και θα υπάρξουν σκληροί όροι, ισχυροί όροι τους οποίους θα εφαρμόσουμε και οι οποίοι θα αφορούν (...) το πόσο καλά μεταχειρίζονται τις γυναίκες και τα κορίτσια, πώς μεταχειρίζονται τους πολίτες τους", κατέληξε ο Μπάιντεν.

Αφγανιστάν: Περίπου 12.000 ξένοι και Αφγανοί έχουν απομακρυνθεί από την Κυριακή

Περίπου 12.000 ξένοι και Αφγανοί που εργάζονται για πρεσβείες και διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν απομακρυνθεί από την Κυριακή από το Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, δήλωσε χθες, Παρασκευή, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Η διαδικασία εκκένωσης είναι αργή, καθώς είναι επικίνδυνη, επειδή δεν θέλουμε οποιαδήποτε μορφή συγκρούσεων με μέλη των Ταλιμπάν ή πολίτες που βρίσκονται έξω από το αεροδρόμιο», όπως σημείωσε ο ίδιος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω χάους και πληροφοριών για βιαιότητες από τους Ταλιμπάν, τα δυτικά κράτη αγωνίζονται να αυξήσουν τον ρυθμό των εκκενώσεων μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας πριν από περίπου μια εβδομάδα.

Οι Ταλιμπάν απέρριψαν ότι φέρουν ευθύνη για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο πολιορκείται από χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, λέγοντας ότι η Δύση θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο σχέδιο εκκένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εντός και γύρω από το αεροδρόμιο από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν, ενώ οπλισμένα μέλη του ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκονται γύρω από αυτό καλούν όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας εγκατέλειψε τη χώρα, μεταφέρθηκε στο Πακιστάν

Τα μέλη του προσωπικού του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας που είχαν έδρα την Καμπούλ και συγγενείς τους πρώτου βαθμού απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν με ασφάλεια και μεταφέρθηκαν στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον το οποίο συντάχθηκε χθες Παρασκευή και περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει κάνει δημόσια κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής για τα προγράμματά της ή τη δραστηριοποίησή της στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι μπήκαν στην Καμπούλ την Κυριακή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Radio Pakistan, αλλοδαποί και Αφγανοί που ανήκουν στο προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς και εργαζόμενοι σε άλλους διεθνείς οργανισμούς ήταν ανάμεσα στους κάπου 350 ανθρώπους που έφθασαν στο Ισλαμαμπάντ από την Καμπούλ με ειδική πτήση της Pakistan International Airlines (PIA).

Ελικόπτερα παρέλαβαν τους 169 Αμερικανούς από ξενοδοχείο της Καμπούλ

Παράλληλα, η δύναμη του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν ανέπτυξε τρία ελικόπτερα για να απομακρυνθούν 169 Αμερικανοί που δεν ήταν σε θέση να φθάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε χθες Παρασκευή εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα τρία Chinook βγήκαν από την ασφαλή περίμετρο του αεροδρομίου και μετέβησαν σε ξενοδοχείο σε μικρή απόσταση -κάπου 200 μέτρα- από εκεί, το Baron, για να παραλάβουν τους αμερικανούς πολίτες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι.

Αξίζει να επισημανθεί ότι είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση αφότου άρχισε η κρίση που ο αμερικανικός στρατός αξιοποίησε τη δυνατότητά του να κινηθεί εκτός της περιμέτρου του αεροδρομίου για να βοηθήσει ανθρώπους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Η ομάδα που απομάκρυναν τα ελικόπτερα σκόπευε να πάει με τα πόδια στο αεροδρόμιο, αλλά πλήθος συγκεντρωμένων ανθρώπων δυσκόλευε την πρόσβαση και προκάλεσε ανησυχία στα μέλη της και σε αμερικανούς αξιωματούχους.

«Δεν ήταν σίγουρο ότι θα μπορούσαν να διαπεράσουν το πλήθος αυτό», όπως εξήγησε ο κ. Κέρμπι. «Οι διοικητές στο πεδίο πήραν έτσι την πρωτοβουλία να στείλουν ελικόπτερα να τους παραλάβουν», πρόσθεσε.

Υπογραμμίζεται ότι στην ομιλία του νωρίτερα χθες, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε αναφερθεί στην εκκένωση των 169 Αμερικανών, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι αμερικανοί στρατιώτες, που ελέγχουν το αεροδρόμιο για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης, είχαν ως αυτό το στάδιο αποφύγει να βγουν από την περίμετρο, για αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο να συγκρουστούν με τους Ταλιμπάν.

Πεντάγωνο: Στους 2.500 οι Αμερικανοί που απεγκλωβίστηκαν από την Καμπούλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν 2.500 Αμερικανούς από την Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον αγωνίζεται απέναντι στον «χρόνο και τον χώρο» για να απομακρύνει ανθρώπους από το Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο, ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ δήλωσε ότι συνολικά 17.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί, ανάμεσά τους 2.500 Αμερικανοί.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δεν έχει στη διάθεσή του «ακριβή αριθμό» των Αμερικανών που παραμένουν στην Καμπούλ και ευρύτερα στο Αφγανιστάν.

ΗΠΑ: Προειδοποιούν τους υπηκόους τους να μείνουν μακριά από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αξίζει να επισημανθεί ότι νωρίτερα οι ΗΠΑ συνέστησαν στους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σε μια ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η πρεσβεία σήμερα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

«Λόγω των πιθανών απειλών ασφαλείας έξω από τις πύλες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συστήνουμε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται προς το αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου αυτή τη στιγμή, εκτός και αν λάβουν ατομικές οδηγίες από κάποιον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης να το κάνουν», όπως τονίζεται στην οδηγία.

Κολομβία: Θα υποδεχθεί αφγανούς πρόσφυγες καθ' οδόν προς τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε ότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής θα φιλοξενήσει προσωρινά Αφγανούς οι οποίοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους εξαιτίας της κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν για το διάστημα που θα χρειαστεί ωσότου εξασφαλίσουν έγκριση να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

Ο κ. Ντούκε ωστόσο δεν διευκρίνισε πόσοι Αφγανοί θα φιλοξενηθούν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με αμερικανικά και κολομβιανά ΜΜΕ, εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 4.000 άνθρωποι.

«Η Κολομβία εντάσσεται στην ομάδα των συμμαχικών χωρών οι οποίες θα προσφέρουν υποστήριξη στις ΗΠΑ προκειμένου πολίτες του Αφγανιστάν που βοήθησαν τις ΗΠΑ για χρόνια, και τώρα βρίσκονται στη διαδικασία επεξεργασίας των αιτημάτων τους για να μεταναστεύσουν στη χώρα αυτή, να μπορέσουν να φιλοξενηθούν εδώ προσωρινά», όπως ανέφερε ο αρχηγός του κράτους των Άνδεων κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε από κοινού με τον αμερικανό πρεσβευτή Φίλιπ Γκόλντμπεργκ.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο κ. Ντούκε.

«Οι ΗΠΑ θα καλύψουν το κόστος της παραμονής των Αφγανών στη λατινοαμερικάνικη χώρα», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο αμερικανός πρεσβευτής. 

 Διαβάστε ακόμα:

Φον ντερ Λάιεν: Έκκληση προς όλες τις χώρες της ΕΕ να υποδεχθούν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν

Μπορέλ: Αδύνατη η απομακρυνση των αφγανών συνεργατών έως 31 Aυγούστου

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν αφγανούς πρόσφυγες σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Κόσοβο

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν για το Αφγανιστάν

Συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν: Προς ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για το Αφγανιστάν

Μέρκελ: Ο αφγανικός στρατός κατέρρευσε με τρομακτική ταχύτητα

ΝΑΤΟ σε Ταλιμπάν: Δεν θα επιτρέψουμε απειλές από τρομοκράτες

Γιατί έχασε η Δύση στο Αφγανιστάν - Πώς οι Αφγανοί θα μπορούσαν να έχουν βγει κερδισμένοι

Αφγανιστάν: Η ήττα της Δύσης και ο ρόλος της Τουρκίας ως «κλειδοκράτορα» των ροών

Η προσπάθεια της Τουρκίας για ρόλο στο Αφγανιστάν και η απειλή νέας προσφυγικής κρίσης

DW: Οι μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν στο Αφγανιστάν