Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η «θαυματουργή θεραπεία»
Μπολσονάρο

Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η «θαυματουργή θεραπεία»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο υποστηρίζει φανατικά την υδροξυχλωροκίνη για να σώσει τη χώρα του, και τον εαυτό του, από την Covid-19. Προωθεί το φάρμακο κατά της ελονοσίας μέσω κυβερνητικών διαύλων και ενθαρρύνει τους Βραζιλιάνους να το χρησιμοποιούν, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά.

Η πίστη του στη «θαυματουργή θεραπεία» τώρα θα δοκιμαστεί πραγματικά, μια που ο Μπολσονάρο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό και παίρνει υδροξυχλωροκίνη. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι έχει πάρει ήδη δύο δόσεις, σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, και ένιωσε αμέσως καλύτερα. Μετανιώνει μόνο που δεν είχε πάρει το φάρμακο νωρίτερα, δήλωσε.

Αργότερα, σε ξεχωριστό βίντεο, πήρε άλλο ένα χάπι. «Εμπιστεύομαι την υδροξυχλωροκίνη», είπε. «Εσείς;»

Η ασθένεια του Μπολσονάρο αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση. Πάνω από 1,7 άτομα στη Βραζιλία έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και έχουν πεθάνει σχεδόν 68.000. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες τα έχουν πάει χειρότερα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας έχει ασκήσει κριτική στα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, έχει αναφερθεί στην Covid-19 ως «μία γριπούλα», και έχει τοποθετήσει την υδροξυχλωροκίνη και την χλωροκίνη στο κέντρο του σχεδίου της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μιμούμενος σε μεγάλο βαθμό το ίνδαλμά του, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, που πραγματοποίησε συνεντεύξεις με πρώην και νυν συνεργάτες του Μπολσονάρο.

Τα δύο φάρμακα που προωθεί ο πρόεδρος της Βραζιλίας χρησιμοποιούνται συχνά κατά της ελονοσίας, ενώ η υδροξυχλωροκίνη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και στη θεραπεία κάποιων αυτοάνοσων νοσημάτων. Ορισμένες χώρες επέτρεψαν την πειραματική χρήση τους σε ασθενείς με Covid-19 έπειτα από κάποια ενθαρρυντικά δείγματα που ανέφεραν γιατροί, τα νέα στοιχεία που συλλέγονται τώρα ωστόσο, ενισχύουν όλο και περισσότερο τη άποψη ότι τα φάρμακα αυτά δεν ωφελούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακάλεσε τον Ιούνιο την έκτακτη άδεια κυκλοφορίας που είχε εκδώσει για τα δύο φάρμακα, αναφέροντας ότι τα ευρήματα δείχνουν πως δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά.

Ο Μπολσονάρο δεν πτοείται από όλα αυτά. Πίεσε το Υπουργείο Υγείας να διευκολύνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στα δύο φάρμακα και έδιωξε δύο Υπουργούς Υγείας που υποστήριξαν μια πιο προσεκτική προσέγγιση.

Πλέον, η άποψη που εκφράζουν οι πολίτες της Βραζιλίας για την υδροξυχλωροκίνη αντικατοπτρίζει και τη στάση τους απέναντι στον Πρόεδρο της χώρας.

Η ηλικία του Μπολσονάρο τον τοποθετεί σε ευπαθή ομάδα. Παρόλα αυτά, με δεδομένο ότι το ποσοστό θνησιμότητας από την Covid-19 στη Βραζιλία είναι χαμηλότερο από 5%, και ο Πρόεδρος θα έχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας νοσηλεία, έχει πολλές πιθανότητες να αναρρώσει και είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι, αν τα καταφέρει, θα αποδώσει αυτή την έκβαση στην υδροξυχλωροκίνη. Άλλωστε, σύμφωνα με αρκετούς από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε το Reuters, ο πρόεδρος της Βραζιλίας πιστεύει σε «γρήγορες και μαγικές λύσεις».