Μπάιντεν: Συγκέντρωσε περισσότερα χρήματα στην προεκλογική εκστρατεία από τον Τραμπ

Μπάιντεν: Συγκέντρωσε περισσότερα χρήματα στην προεκλογική εκστρατεία από τον Τραμπ

Ποσό 141 εκατομμυρίων δολαρίων συγκέντρωσαν τον Ιούνιο ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, αλλά και οι πολιτικές ομάδες που τον υποστηρίζουν. 

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν ανακοίνωσε το οικονομικό αποτέλεσμα λίγες ώρες αφού ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοί του είχαν ανακοινώσει ότι συγκέντρωσαν τον Ιούνιο 131 εκατομμύρια δολάρια. Ο περασμένος μήνας ήταν οικονομικά ο πιο αποδοτικός μήνας για την μέχρι τώρα προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού υποψηφίου.

Σημειώνεται ότι η καμπάνια Μπάιντεν και η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών είχαν συγκεντρώσει 81 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο σε σχέση με τα 74 εκατομμύρια που απέσπασε η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το ίδιο διάστημα. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μέχρι πρότινος ο Τραμπ είχε μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του αντίπαλο του.

Επιπρόσθετα, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από δωρητές για την εκλογή του πρώην αντιπροέδρου είναι περισσότερα από αυτά που είχαν συγκεντρωθεί τον Μάιο του 2012 από την εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα και την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον τον Μάιο του 2016. Οι αναλυτές των Δημοκρατικών τονίζουν επίσης ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο πρώτος που ο Μπάιντεν ήταν ο μοναδικός υποψήφιος του κόμματος, αφού τον Απρίλιο ο Μπέρνι Σάντερς δεν είχε ακόμα αποσυρθεί (επίσημα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο έγινε γνωστό ότι ο δισεκατομμυριούχος και πρώην υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μάικλ Μπλούμπεργκ σκοπεύει να δαπανήσει τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Παράλληλα, άλλοι δύο πρώην αντίπαλοι του Μπάιντεν για το χρίσμα οι Γερουσιαστές Καμάλα Χάρρις και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν έχουν ριχτεί στη μάχη της συγκέντρωσης χρημάτων για τον υποψήφιο πρόεδρο.

Ωστόσο ο Τραμπ έχει ένα πλεονέκτημα και μάλιστα μεγάλο, αφού διαθέτει πάνω από 265 εκατομμύρια στον "κουμπάρα" της επανεκλογής, ποσό που ο Μπάιντεν μπορεί να υπερβεί μόνο με την βοήθεια ανθρώπων όπως ο Μπλουμπεργκ.