8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Μπάιντεν: Στηρίζουμε το δικαίωμα Σουηδίας και Φινλανδίας να καθορίσουν το μέλλον τους

Μπάιντεν: Στηρίζουμε το δικαίωμα Σουηδίας και Φινλανδίας να καθορίσουν το μέλλον τους
Ap Images

Τη στήριξή του στο δικαίωμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να καθορίσουν το μέλλον τους, την εξωτερική τους πολιτική, καθώς και την πολιτική ασφάλειάς τους, εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Στη διάρκεια επικοινωνίας νωρίτερα σήμερα Παρασκευή με τον Σουηδό πρωθυπουργό και τη Φινλανδή πρόεδρο, ο Μπάιντεν υπογράμμισε επίσης τη στήριξη της πολιτικής «ανοιχτών θηρών» στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Reuters.

Επιπλέον, συζήτησαν τη «στενή συνεργασία στους τομείς άμυνας και ασφάλειας» μεταξύ των χωρών, καθώς και τις προσπάθειές τους «για την ενίσχυση της διατλαντικής ασφάλειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τη «στενή σχέση» σε παγκόσμια ζητήματα και «επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση για συνεχή συντονισμό» προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία, όπως ανακοινώθηκε ανακοίνωσε.

Η αντίδραση Ερντογάν

Η παρέμβαση Μπάιντεν έρχεται σε συνέχεια της αντίδρασης Ερντογάν στην προοπτική ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία. Η Άγκυρα αιφνιδίασε τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, χαρακτηρίζοντας «λάθος» την ένταξη, σε μια κίνηση που ήδη ερμηνεύεται ως απειλή για άσκηση βέτο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας σχετικά με την πιθανότητα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε νωρίτερα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους η Κ. Ντόνφριντ ανέφερε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στη σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενηθεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.

«Ευγνώμων απέναντι στις ΗΠΑ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο, σε ένα τηλεφώνημα που κράτησε λίγο πάνω από μισή ώρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Φινλανδός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι «παρουσίασε τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας ενόψει της ένταξής» της στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η χώρα του «είναι βαθύτατα ευγνώμων απέναντι στις ΗΠΑ για τη στήριξη» που της παρέχουν.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επανέλαβε χθες Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα στήριζε το αίτημα, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε έτοιμος να υποδεχτεί τις δύο χώρες «με ανοιχτές αγκάλες».