Μπ. Κλίντον: Η αυταρχικότητα του Σι Τζίνπινγκ χειροτέρεψε τις σχέσεις μας με την Κίνα

Μπ. Κλίντον: Η αυταρχικότητα του Σι Τζίνπινγκ χειροτέρεψε τις σχέσεις μας με την Κίνα
Ο Μπιλ Κλίντον
AP Images

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι η μακροχρόνια παραμονή του Σι Τζίνπινγκ στην εξουσία έχει χειροτερέψει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και θα χρειαστεί από την επόμενη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν να ακολουθήσει μια πιο συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του Πεκίνου.

"Το παλιό κινεζικό σύστημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ήταν δημοκρατία, εξακολουθούσε να εγγυάται διάλογο και κάποια σχετική εναλλαγή της ηγεσίας", δήλωσε ο Κλίντον. "Τώρα που φαίνεται ότι ένα άτομο σκοπεύει να μείνει στην εξουσία ισοβίως, αυτό αλλάζει τα πράγματα. Αλλά δεν πρέπει να αποδεχόμαστε ή να υποθέτουμε ότι όλα θα είναι κακά χωρίς να προσπαθούμε για το καλύτερο", κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Bloomberg.

Ο Κλίντον στάθηκε στις "σαφείς διαφωνίες" μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου σχετικά με την καταστολή των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ και την αντιμετώπιση των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στη δυτική Κίνα, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρχε "απελπιστική ανάγκη να συνεργαστούμε" για την κλιματική αλλαγή και την πανδημία Covid-19 .

Ο πρώην πρόεδρος είπε ότι είναι σαφές ότι ο Μπάιντεν θα εργαστεί για την ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού.

"Πρέπει να δώσουμε στη νέα διοίκηση την ευκαιρία να διατυπώσει μια προσέγγιση" με τη Κίνα, είπε ο Κλίντον, "και στη συνέχεια προσπαθούμε να επιτύχουμε, σε συνεργασία με την Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς, μια στρατηγική εταιρική σχέση που θα μας επιτρέψει να κάνουμε καλά πράγματα μαζί με την Κίνα".