Μήνυση από την αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι κατά του διαδόχου της Σ. Αραβίας

Μήνυση από την αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι κατά του διαδόχου της Σ. Αραβίας

H Χατίς Τσενγκίζ, αρραβωνιαστικιά του πρώην αρθρογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, άσκησε αγωγή σε περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ την Τρίτη εναντίον του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν για την δολοφονία του συντρόφου της. 

Η Τσενγκιζ και μια ομάδα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Δημοκρατία για τον Αραβικό Κόσμο, που ιδρύθηκε από τον Κασογκι πριν από το θάνατό του, το 2018, κατέθεσαν την αγωγή στην περιφέρεια της Ουάσινγκτον, κατά του Μπιν Σαλμάν και 20 άλλων ανώτερων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας.

Η Τσενγκιζ είπε ότι ο Κασογκι υπερασπίστηκε τη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, "και ειδικά επειδή τα υποστήριξε δημόσια στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν τον δολοφόνησε."

"Σίγουρα, κανείς πίσω από αυτόν τον πιο φρικτό φόνο δεν πρέπει να γίνει μονάρχης", δήλωσε η Τσενγκίζ. "Ζητώ από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών - ένα έθνος που υπερασπίστηκε τη δικαιοσύνη, την υπευθυνότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα - να σταθεί μαζί μου και σε όλους εκείνους που αγαπούσαν τον Τζαμάλ για να αποκαλυφθεί πλήρως την αλήθεια".

Η αγωγή που κατατέθηκε από την Τσενγκίζ  επιδιώκει σημαντικές χρηματικές αποζημιώσεις, οι οποίες λέει ότι πρέπει να καθοριστούν από μια δικαστική επιτροπή.

Ο 59χρονος Κασόγκι, που αρχικά ήταν υπέρμαχος του σαουδαραβικού καθεστώτος, αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε σφοδρό επικριτή του, δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2018, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει να παραλάβει ένα έγγραφο για τον γάμο του με τη Τσενγκίζ. Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.

Η δολοφονία αυτή βύθισε τη Σαουδική Αραβία σε μια από τις χειρότερες διπλωματικές κρίσεις στην ιστορία της και αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του αποκαλούμενου «MBS». Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι τον υπέδειξαν ως τον άνθρωπο που διέταξε τη δολοφονία.

Το Ριάντ, αφού αρχικά αρνήθηκε τη δολοφονία και προσπάθησε να παρουσιάσει διάφορες εκδοχές τού τι απέγινε ο Κασόγκι, τελικά παραδέχτηκε ότι τον σκότωσαν Σαουδάραβες πράκτορες, οι οποίοι όμως έδρασαν μόνοι και χωρίς να έχουν λάβει τέτοια εντολή από τους προϊσταμένους τους. Ο πρίγκιπας διάδοχος, αν και ο εισαγγελέας τον απάλλαξε από κάθε κατηγορία, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS ότι αποδέχεται την ευθύνη, επειδή η δολοφονία έγινε επί της δικής του διακυβέρνησης. Επέμεινε όμως ότι δεν γνώριζε εκ των προτέρων τι επρόκειτο να κάνουν οι πράκτορες.

Η CIA είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πρίγκιπας ήταν πιθανότατα εκείνος που διέταξε τη δολοφονία.

Την υπόθεση ανέλαβε η σαουδαραβική δικαιοσύνη και στην πρώτη δίκη, τον περασμένο Δεκέμβριο, πέντε Σαουδαράβες καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι τρεις σε ποινές φυλάκισης, ενώ τρεις από τους συνολικά 11 κατηγορουμένους απαλλάχθηκαν.