Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου ο Αλεξέι Ναβάλνι

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου ο Αλεξέι Ναβάλνι

Στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, όπου θα νοσηλευτεί μεταφέρθηκε ο επικριτής του Κρεμλίνο Αλεξέι Ναβάλνι ο οποίος βρίσκεται σε κώμα αφότου, σύμφωνα με το περιβάλλον του, υπέστη «δηλητηρίαση». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής ΜΚΟ, Cinema for Peace «η κατάστασή του είναι πολύ ανησυχητική».

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγές, ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος του Πούτιν, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο λίγο μετά την άφιξη του αεροπλάνου-ασθενοφόρου που τον μετέφερε για νοσηλεία στη Γερμανία σε αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας. 

Το ιδιωτικό αεροπλάνο, το οποίο απογειώθηκε από την πόλη Ομσκ στην Σιβηρία, προσγειώθηκε γύρω 09:47 ώρα Ελλάδος στο αεροδρόμιο Τέγκελ, στο βορειοδυτικό τμήμα του Βερολίνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου που παρέχει πληροφορίες πτήσης αεροσκαφών Flightradar24.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας του οποίου είναι σοβαρή, ωστόσο παραμένει σταθερή. Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο ακτιβιστής Γιάκα Μπίζιλτς στην γερμανική εφημερίδα Bild. Πρόκειται για τον επικεφαλής και ιδρυτή της ΜΚΟ Cinema for Peace (Κινηματογράφος για την Ειρήνη), η οποία συνέβαλε στη σημερινή μεταφορά με ναύλωση ειδικού αεροπλάνου του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού σε νοσοκομείο του Βερολίνου.

Ο Μπίζιλτς δήλωσε επιπλέον σήμερα στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου, όπου νοσηλεύεται ο Ναβάλνι, ότι «η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ ανησυχητική. Πήραμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα από τους γιατρούς ότι, αν δεν είχε γίνει η επείγουσα προσγείωση στο Ομσκ, θα είχε πεθάνει».

Με δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό η προσωπική γιατρός του Ναβάλνι, Αναστασία Βασίλιεβα, ανέφερε ότι έχει τεθεί σε «τεχνητό» κώμα σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι «έντονοι σπασμοί του», όπως μεταδίδει η dailymail.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι ένα «δηλητήριο ή κάποιος τοξικός παράγοντας» πρέπει να προκάλεσε την ακραία κατάσταση του Ναβάλνι, και πρόσθεσε πως οι «μεταβολικές αλλαγές» - η αιτία που ανέφεραν οι Ρώσοι γιατροί - δεν θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη.

Η ίδια διερωτήθηκε τι μπορεί να οδηγήσει στην κατάσταση του «σπασμωδικού συνδρόμου» που εμφανίζει ο ασθενείς; για να δώσει εν συνεχεία την ακόλουθη απάντηση: «Μόνο κάποια τοξική ουσία. Οι Ρώσοι γιατροί δεν είπαν τίποτα γι' αυτό. Είπαν ότι είναι μόνο μεταβολικές αλλαγές και αλλαγές υδατανθράκων. Όμως όλοι οι γιατροί μπορούν να καταλάβουν ότι καμία ζημιά και καμία αλλαγή στο μεταβολικό σύστημα δεν μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου».

Η Βασίλιεβα γνωστοποίησε ακόμα ότι πήγε στο νοσοκομείο στη Σιβηρία, που είχε εισαχθεί ο Ναβάλνι, αλλά της απαγορεύτηκε να τον δει.

Νωρίτερα, ο Ναβάλνι είχε διακομιστεί στο αεροδρόμιο του Ομσκ με ασθενοφόρο και το αεροπλάνο που θα τον μετέφερε απογειώθηκε δύο ώρες αργότερα, διευκρίνισε δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που βρισκόταν εκεί. Η Κίρα Γιάρμις, η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, δήλωσε επιπροσθέτως ότι η σύζυγός του Γιούλια βρισκόταν μαζί του.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος διεξάγει εδώ και καιρό εκστρατεία κατά της διαφθοράς στη Ρωσία, κατέρρευσε την Πέμπτη ενώ επέβαινε σε αεροπλάνο που θα τον μετέφερε από την Σιβηρία στη Μόσχα, αφού ήπιε ένα φλιτζάνι τσάι, το οποίο οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι περιείχε δηλητήριο.

Οι τελευταίοι μάλιστα εξέφρασαν στη συνέχεια το φόβο ότι οι αρχές μπορεί να αποπειραθούν να καλύψουν τα στοιχεία για τον λόγο που αρρώστησε.

Το ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο του Ομσκ σημειωτέον, στο οποίο νοσηλευόταν, είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι καθώς η κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι είχε βελτιωθεί ελάχιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας έκρινε πως ήταν ακόμη πολύ ασταθής για να μπορεί να μεταφερθεί αεροπορικώς σε άλλη χώρα.

Εντούτοις αργότερα δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται σε αυτό, αφού οι Γερμανοί γιατροί που τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν έκριναν ότι ήταν σε θέση να μεταφερθεί αεροπορικώς στη Γερμανία.