7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Μετά το Brexit, η Βρετανία κηδεύει την «χρυσή εποχή» με την Κίνα

Μετά το Brexit, η Βρετανία κηδεύει την «χρυσή εποχή» με την Κίνα
AP newsroom

Η κεντρική ιδέα των υπέρμαχων του Brexit, που ήταν το άνοιγμα της χώρας στον κόσμο πέρα από την Ευρώπη και ειδικά προς την Κίνα, μοιάζει να πέθανε εν τη γενέσει της, σχολιάζει κεντρικό άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη.

Για το Λονδίνο, πρόκειται για μία από τις πρώτες επιτυχίες της «Global Britain», όπως προσδιορίζει τη θέση της στον κόσμο μετά το Brexit, η Βρετανία.

Η χώρα συμμετέχει στο AUKUS, την ένωση που προβλέπει τη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στο Λονδίνο, την Καμπέρα και την Ουάσιγκτον στη ζώνη Ασίας - Ειρηνικού, αναφέρεται στο άρθρο.

Η ιδέα των Brexiter

Η συμμετοχή του Λονδίνου στη συμμαχία έρχεται να επιβεβαιώσει μία γεωπολιτική πραγματικότητα: Η Βρετανία ενώνεται με την Ουάσιγκτον κατά του Πεκίνου. Η κεντρική ιδέα των Brexiter, που ήταν το άνοιγμα στον κόσμο πέρα από την Ευρώπη και ειδικά προς την Κίνα, μοιάζει να πέθανε εν τη γενέσει της.

Το 2015 ο Ντέιβιντ Κάμερον, τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, ανακοίνωνε την έναρξη της «χρυσής εποχής» στις σχέσεις Βρετανίας και Κίνας. Ήταν η περίοδος που υπέγραψε με τον κινέζο πρόεδρο, Σι Ζινπίνγκ, σειρά εμπορικών συμφωνιών.

Έξι χρόνια αργότερα, οι βρετανο-σινικές σχέσεις φαίνεται να έχουν παγώσει, αναφέρεται μεταξύ των άλλων στο άρθρο.