ΓΔ: 893,76 18,32 (2,09 %)

Τζίρος: 88,68 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1999η
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021

ΓΔ: 893,76 18,32 (2,09 %)

Τζίρος: 88,68 εκατ. €   RT

Μαυροβούνιο: Το τέλος της πανδημίας στη χώρα κήρυξε ο πρωθυπουργός

Μαυροβούνιο: Το τέλος της πανδημίας στη χώρα κήρυξε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου κήρυξε σήμερα το τέλος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα - μια κίνηση ζωτικής σημασίας για την τουριστική βιομηχανία της χώρας της Αδριατικής, που έρχεται 69 μέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος του ιού και μετά από 20 μέρες χωρίς καμία νέα μόλυνση, σύμφωνα με το Reuters.

Το Μαυροβούνιο έχει καταγράψει 324 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και εννέα θανάτους, σημειώνει το πρακτορείο και προσθέτει πως ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από συνάντηση με τον φορέα, επιφορτισμένο με την καταπολέμηση της νόσου δήλωσε ότι «η μάχη εναντίον ενός τέτοιου βάναυσου ιού έχει κερδηθεί και το Μαυροβούνιο γίνεται πλέον η πρώτη χώρα χωρίς κορονοϊό στην Ευρώπη».

Στις αρχές Μαρτίου, η βαλκανική χώρα των 620.000 κατοίκων, που εξαρτάται από έσοδα από τον τουρισμό, έκλεισε σύνορα, αεροδρόμια και λιμάνια, σχολεία και απαγόρευσε δημόσιες συναθροίσεις και υπαίθριες δραστηριότητες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αναφέρει το Reuters και συμπληρώνει:  Οι περιορισμοί ξεκίνησαν σταδιακά να χαλαρώνουν από τις 30 Μαρτίου.

Ο Μάρκοβιτς δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο θα ανοίξει τα σύνορά του σε ταξιδιώτες από χώρες που αναφέρουν όχι πάνω από 25 κρούσματα μόλυνσης ανά 100.000 άτομα - συμπεριλαμβανομένων της Κροατίας, της Αλβανίας, της Σλοβενίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας.

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, οι αρχές δημοσίευσαν επίσης τους καταλόγους με τα ονόματα και τις διευθύνσεις ατόμων που έθεσαν τον εαυτό τους σε απομόνωση, γεγονός που προκάλεσε κριτική από οργανώσεις δικαιωμάτων και κράτησε έναν ολόκληρο δήμο σε lockdown επί εβδομάδες.

Οι αρχές επέβαλαν επίσης πρόστιμα ή απήγγειλαν κατηγορίες σε εκατοντάδες άτομα για μη τήρηση των περιορισμών των υγειονομικών μέτρων.

AP Photo/Risto Bozovic