Μακρόν: Καμία συμφωνία για Brexit χωρίς σεβασμό μακροπρόθεσμων συμφερόντων

Μακρόν: Καμία συμφωνία για Brexit χωρίς σεβασμό μακροπρόθεσμων συμφερόντων

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους όρους του εμπορίου και την αλιεία στις συνομιλίες που αφορούν τη συμφωνία του Brexit, προσθέτοντας ότι διακυβεύονται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας.

"Η Γαλλία δεν θα δεχθεί μια συμφωνία του Brexit που δεν θα σέβεται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας", είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.

Ο Ντε Κρο δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία είναι "στα τελευταία λεπτά ενός ποδοσφαιρικού αγώνα" σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το Brexit, προσθέτοντας ότι θεωρεί σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα.

Αντίθετα, η νέα Βρετανίδα πρέσβης στη Γερμανία, Τζιλ Γκάλαρντ , αναμένει επιτυχία στις διαπραγματεύσεις για μια νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ εν όψει Brexit.

«Είμαι αισιόδοξη και πεπεισμένη ότι θα υπάρξει συμφωνία. Αλλά πρέπει επίσης να πω με σαφήνεια ότι το status quo στο ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων στη Βόρεια Θάλασσα δεν είναι αποδεκτό από τη βρετανική κυβέρνηση. Και σε θέματα, όπως είναι οι επιδοτήσεις και η συμμόρφωση με τις περιβαλλοντικές και εργασιακές ρυθμίσεις, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι πρέπει να αναλάβουμε δεσμεύσεις που δεν εκπληρώνουν τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει τη συμφωνία και είναι έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς. Αλλά και η ΕΕ πρέπει επίσης να μετακινηθεί με τη σειρά της», τόνισε η Τζιλ Γκάλαρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Ludovic Marin, Pool via AP