Ρωσικά χτυπήματα σε υποδομές - Επτά νεκροί από πυραυλικές επιθέσεις στο Λβιβ

Ρωσικά χτυπήματα σε υποδομές - Επτά νεκροί από πυραυλικές επιθέσεις στο Λβιβ

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έπληξε εκατοντάδες στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, καταστρέφοντας θέσεις διοίκησης με πυραύλους εκτόξευσης αέρος, ενώ οι αρχές στη δυτική πόλη Λβιβ, που είχε γλιτώσει από σφοδρό βομβαρδισμό, ανέφεραν ότι μια επίθεση με πυραύλους σκότωσε επτά.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι κατέστρεψε 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ και Ντνιπροπετρόβσκ και στο λιμάνι του Μικολάιβ, νότια και ανατολικά της χώρας.


Πρόσθεσε ότι η ρωσική αεροπορία είχε εξαπολύσει πλήγματα εναντίον 108 περιοχών όπου ήταν συγκεντρωμένες οι ουκρανικές δυνάμεις και το ρωσικό πυροβολικό έπληξε 315 ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έχοντας υποχωρήσει στο βορρά, ο ρωσικός στρατός έχει επικεντρώσει εκ νέου την επίθεσή του στις δύο ανατολικές επαρχίες, γνωστές ως Ντονμπάς, ενώ εξαπέλυσε πλήγματα μεγάλων αποστάσεων σε άλλους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κίεβου.

Επτά νεκροί στο Λβιβ

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ένα σημείο εξυπηρέτησης ελαστικών αυτοκινήτων στο Λβιβ, το οποίο απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα (40 μίλια) από τα πολωνικά σύνορα.

Ο δήμαρχος της πόλης, Άντριι Σάντοβι, είπε ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν.

Η έκρηξη έσπασε τα τζάμια ενός ξενοδοχείου που φιλοξενούσε Ουκρανούς που απομακρύνθηκαν από άλλα μέρη της χώρας, πρόσθεσε.

Τέσσερις άμαχοι νεκροί στο Λουχάνσκ

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να φύγουν με αυτοκίνητο από την πόλη Κρεμίννα στην ανατολική περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια ρωσικής επίθεσης, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Σέρχι Γκουντάι σε ανάρτηση στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram τη Δευτέρα, ενώ ένα τέταρτο άτομο τραυματίστηκε σοβαρά, όπως είπε, σύμφωνα με το Reuters.
 

Τρεις πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής, είπε, ενώ ο ένας έπληξε εγκατάσταση αντικατάστασης ελαστικών αυτοκινήτου, σύμφωνα με το Reuters.

Βρετανία: Τεράστιο το κόστος για τους Ρώσους στην πολιορκία της Μαριούπολης

Κάθε άλλο παρά ανώδυνα προχωρά για τους Ρώσους η διαφαινόμενη κατάκτηση του λιμανιού της Μαριούπολης, πόλης - κλειδί στη νότια Ουκρανία.

Σύμφωνα με το tweet του Υπουργείου Άμυνας, οι Ρώσοι στρατηγοί αρχίζουν να ανησυχούν σοβαρά από τον χρόνο που έχει απαιτήσει η κατάκτηση της Μαριούπολης, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κοντεύει πλέον να κλείσει δύο μήνες, εκτιμούν οι βρετανικές υπηρεσίες.

Πολλοί άμαχοι στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal 

Στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στην Μαριούπολη, την ουκρανική πόλη που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, υπάρχουν εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, εξήγησε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας χθες Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους.

Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Azovstal, το οποίο διαθέτει και υπόγειες εγκαταστάσεις.

Μεγάλοι τομείς της Μαριούπολης ελέγχονται πλέον από τον ρωσικό στρατό.

Συνεχείς εκρήξεις σε Κίεβο και στις νοτιοδυτικές περιοχές

Οι αρχές στις δυτικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας, συγκεκριμένα σε Λβιβ και Ντνιπροπετρόβσκ ανέφεραν πολλαπλές εκρήξεις τη Δευτέρα, ενώ δημοσιογράφος του Reuters άκουσε μια σειρά εκρήξεων στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το Suspilne, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις στο Ντνιπροπετρόβσκ. Ο δήμαρχος του Λβιβ, Άντρι Σαντόβι, υποστήριξε ότι έγιναν πέντε πυραυλικές επιθέσεις στην πόλη, αλλά δεν ήταν σαφές εάν υπήρξαν θύματα.

Στο Κίεβο, ένας δημοσιογράφος του Reuters άκουσε μια σειρά εκρήξεων στην αριστερή όχθη του ποταμού Ντνίπρο. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη καμία επίσημη πληροφορία για την αιτία τους.

Ο Ζελένσκι επικρίνει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων-ΕΕ

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε εκ νέου τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων στη χώρα του.

«Κάθε καθυστέρηση (των παραδόσεων) όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία», υποστήριξε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο βραδινό διάγγελμά του.

Ειδικοί εκτιμούν πως η Ουκρανία θα χρειαστεί πολύ περισσότερα βαριά όπλα από όσα διαθέτει στον ανατολικό τομέα της χώρας για να μπορέσει να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση.

Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε την προειδοποίηση ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει πολύ σύντομα ευρείας κλίμακας έφοδο στο Ντονμπάς.

«Όπως ακριβώς οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη, θέλουν να σβήσουν από τον χάρτη πόλεις και κοινότητες στις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ», είπε.

Στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας που πολιορκείται επί εβδομάδες, θεωρείται πως έχουν σκοτωθεί χιλιάδες κάτοικοι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε εταίρους του Κιέβου που «αληθινά βοηθούν όπως μπορούν», ωστόσο επέμεινε ότι «όσοι έχουν όπλα και πυρομαχικά που χρειαζόμαστε και καθυστερούν να μας τα προμηθεύσουν πρέπει να ξέρουν ότι η μοίρα αυτής της μάχης εξαρτάται κι από αυτούς. Η μοίρα ανθρώπων που μπορούν να σωθούν».

ΕΕ: Το ερωτηματολόγιο της Ουκρανίας συμπληρώθηκε

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο, δήλωσε ο Ίχορ Ζόβκα, υποδιευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο την 8η Απριλίου. Δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθηθεί ταχεία διαδικασία στην προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

«Μπορώ να πω ότι το έγγραφο συμπληρώθηκε από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο κ. Ζόβκα στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες Κυριακή το βράδυ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει σε σύσταση για τη συμμόρφωση της Ουκρανίας προς τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη, συνέχισε.

«Αναμένουμε η σύσταση (...) να είναι θετική, και κατόπιν η μπάλα θα είναι στην περιοχή των κρατών μελών της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζόβκα συμπλήρωσε ότι το Κίεβο αναμένει η Ουκρανία να αποκτήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του μεθεπόμενου μήνα.

Με βάση το πρόγραμμα που είναι αναρτημένο στον ιστότοπό του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την 23η και 24η Ιουνίου.

«Κατόπιν (...) θα αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Και αφού διεξαγάγουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα μπορούμε να μιλάμε για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», διαβεβαίωσε ο Ίχορ Ζόβκα.