ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2025η
Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

Μ. Τσαβούσογλου: Ο Καναδάς να αναθεωρήσει την αναστολή εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία

Μ. Τσαβούσογλου: Ο Καναδάς να αναθεωρήσει την αναστολή εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία
Shutterstock

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον Καναδά να αναθεωρήσει τον περιορισμό στις εξαγωγές αμυντικών συστημάτων προς την Τουρκία, που τέθηκε σε ισχύ το περασμένο έτος.

Υπενθυμίζεται πως ο Καναδάς ανέστειλε τις εξαγωγές drones και της σχετικής τεχνολογίας προς την Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο, παρά την συμμαχία των δύο κρατών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, υπό το φως καταγγελιών σχετικά με χρήση των συστημάτων από Αζέρικες δυνάμεις, κατά την σύγκρουση με την Αρμενία στο Ναγκόρνο - Καραμπάκ.

Τότε, ο Τσαβούσγλου είχε κάνει λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά εκ μέρους του Καναδά, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει «πως οι αποφάσεις της καναδικής κυβέρνησης δεν ευθυγραμμίζονται με το πνεύμα της συμμαχίας».

Από την πλευρά του το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως το ζήτημα τέθηκε από τον Μ. Τσαβούσογλου στον Καναδό ομόλογό του Μαρκ Γκαρνό. 

«Ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την στάση του Καναδά αναφορικά με τους περιορισμούς στις εξαγωγές προς την Τουρκία, καλώντας τον ταυτόχρονα να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση».

Σημειώνεται πως μεταξύ των αμυντικών συστημάτων, η εξαγωγή των οποίων έχει ανασταλεί, περιλαμβάνονται συστήματα παρακολούθησης μέσω των drones, ενώ υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη απόφαση είχε ληφθεί από τον Καναδά το 2019, κατά τις τουρκικές επιχειρήσεις στην βόρεια Συρία.

Ο φορέας Project Ploughshares, που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο της διαχείρισης στρατιωτικού εξοπλισμού, ανέφερε πως σύμφωνα με βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα αζέρικα drones είχαν ενσωματωμένα συστήματα που παρασκευάζει η καναδική εταιρεία L3Harris Wescam

Οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία προς το Αζερμπαϊτζάν εκτοξεύθηκαν κατά 600% το περασμένο έτος, ενώ οι πωλήσεις drones και άλλου εξοπλισμού ανήλθαν στα 77 εκατομμύρια μόνο για τον Σεπτέμβριο του 2020, λίγο καιρό πριν την ένοπλη σύρραξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάκ, που έληξε με νίκη των συμμάχων της Άγκυρας.

Πηγή: Reuters