Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 09:10

-A +A

Μ. Τσαβούσογλου: Μόνο 57 πρόσφυγες ημερησίως στην Ελλάδα από Τουρκία

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 09:10
Μ. Τσαβούσογλου: Μόνο 57 πρόσφυγες ημερησίως στην Ελλάδα από Τουρκία
-A +A

«Υποστηρικτική και θαρραλέα» χαρακτήρισε τη γερμανική πολιτική τόσο για το προσφυγικό, όσο και για τη Διάσκεψη του Βερολίνου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου μετά τη συμφωνία περίπου 57 πρόσφυγες την ημέρα εισέρχονται στα ελληνικά νησιά, όταν πριν ήταν  7.000 ημερησίως.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος αξιωματούχος σχολίασε ότι η Γερμανία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συμφωνία για το προσφυγικό, η οποία μείωσε σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που εισέρχονται παράνομα στην Ευρώπη. «Πριν από τη σύναψη της συμφωνίας, μέχρι και 7.000 πρόσφυγες έφευγαν από την Τουρκία για την Ελλάδα σε καθημερινή βάση» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι περίπου 57 πρόσφυγες την ημέρα εισέρχονται στα ελληνικά νησιά μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τσαβούσογλου, σημείωσε ότι δεν έχει ακόμη καταβάλει τα μισά από τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε υποσχεθεί στην Άγκυρα για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα μετά την έκρηξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν εκπλήρωσε πλήρως τις υποσχέσεις της ως μέρος της συμφωνίας του 2015, όπου αμφότερες οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας ότι η Ένωση δεν έχει ακόμη καταβάλει τα πρώτα 3 δισεκατομμύρια ευρώ της συμφωνίας που έπρεπε να έχουν διατεθεί μέχρι τα τέλη του 2016.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η Τουρκία φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια εκτοπισμένους Σύρους με περίπου 350.000 εξ αυτών να είναι Κουρδικής καταγωγής.

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη γερμανική πρωτοβουλία να φιλοξενήσει τη Διάσκεψη  όπου συζητήθηκε η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη σε μια προσπάθεια να υπάρξει ειρήνη. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Σάρατζ δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, ενώ η πλευρά του Χαφτάρ δεν έδωσε θετική ή αρνητική απάντηση.

Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη Λιβύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η «ειρήνη και η σταθερότητα» ήταν τα κυριότερα κίνητρα για την κυβέρνηση της Άγκυρας, προσθέτοντας ότι συνήψε συμφωνία ασφαλείας με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση (Σάρατζ). Σημείωσε ότι η Τουρκία ανέπτυξε «περιορισμένο αριθμό» στρατιωτικών συμβούλων στην Τρίπολη.

«Όχι άλλοι στρατιωτικοί σύμβουλοι στη Λιβύη»

Με σημερινές δηλώσεις του στο Reuters ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να στείλει και άλλους στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη εφόσον τηρείται η εκεχειρία στη χώρα και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα παραμείνει δεσμευμένη στις διεθνείς προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.

«Συμφωνήσαμε όλοι ότι για όσο διάστημα τηρείται η εκεχειρία, η κατάπαυση του πυρός, κανείς δεν θα στείλει επιπλέον συμβούλους ούτε στρατεύματα ούτε μισθοφόρους (…) όλοι δεσμεύθηκαν σε αυτό», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στην ημερομηνία της επόμενης διεθνής διάσκεψη για την κρίση στη Λιβύη σημείωσε «πιστεύω ότι θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Όμως πρέπει να επιβεβαιώσουν αυτή την ημερομηνία οι Γερμανοί, ο (Γερμανός υπουργός Εξωτερικών) Χάικο Μάας».

«Πιστεύω ότι υπάρχει συντονισμός για το θέμα με τους άλλους υπουργούς που θέλουν να συμμετάσχουν. Έχουμε ήδη στηρίξει την ιδέα μιας νέας διάσκεψης», εξήγησε ο Τσαβούσογλου.
 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα