Λουξεμβούργο: Πρόταση για «φρένο» στην εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων προς Πολωνία

Λουξεμβούργο: Πρόταση για «φρένο» στην εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων προς Πολωνία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργοποιήσει κατά της Πολωνίας την αρχή της αιρεσιμότητας στην εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων για να διασώσει το κράτος δικαίου, διαφορετικά «η Ευρώπη δεν θα επιβιώσει», προειδοποίησε ο Ζαν Ασελμπορν, υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ιδρυτικού μέλους της Ένωσης, προσερχόμενος στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

«Δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για μία χώρα που δεν σέβεται το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Ζαν Άσελμπορν στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) πριν από την σύνοδο που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο για την προετοιμασία της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Δεν με χαροποιεί, αλλά οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε τον μοχλό της αιρεσιμότητας για όλες τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις», πρόσθεσε.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο έχουν προσφύγει η Ουγγαρία και η Πολωνία αμφισβητώντας τον νέο μηχανισμό που συνδέει τον σεβασμό του κράτους δικαίου με τη χορήγηση των ευρωπαϊκών πόρων, δεν αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του πριν από την παρέλευση μηνών.

«Αν αυτό που αποφασίσαμε ως προς την αιρεσιμότητα με το κράτος δικαίου είναι συμβατό προς τις συνθήκες, ας προχωρήσουμε», είπε ο Ζαν Άσελμπορν.

Πάγωσε η έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης

 

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παγώσει την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης της Πολωνίας ύψους 36 δισ. ευρώ, διότι δεν πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια, κυρίως ως προς την ανεξαρτησία των δικαστών. Έχει επίσης παγώσει το σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας, εξαιτίας της ανεπαρκούς αντιμετώπισης της διαφθοράς.

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα βρεθούμε σε μία κατάσταση στην οποία θα πρέπει να σώσουμε την Ευρώπη μέσω χρημάτων. Είναι τρελό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου. «Αλλά η Ευρώπη δεν θα επιβιώσει αν πέσει το κράτος δικαίου. Είναι ξεκάθαρο», προειδοποίησε.

«Κανένα μέλος δεν είναι απαραίτητο», είπε αναφερόμενος στο άρθρο 50, το οποίο επικαλέσθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όμως ο πολωνικός λαός δεν θα αποδεχθεί από την κυβέρνησή του να βγάλει την Πολωνία από την ΕΕ», προειδοποίησε.