Λιβύη: Ρουκέτες έπληξαν την Τρίπολη και το αεροδρόμιό της

Λιβύη: Ρουκέτες έπληξαν την Τρίπολη και το αεροδρόμιό της

Πολλοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα διαφόρους τομείς της Τρίπολης, συμπεριλαμβανομένου και του μοναδικού εν λειτουργία αεροδρομίου της λιβυκής πρωτεύουσας. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, ενώ προκλήθηκαν και υλικές ζημιές, όπως έγινε γνωστό από καλά ενημερωμένες πηγές.

«Μια γυναίκα τραυματίστηκε όταν το σπίτι της χτυπήθηκε από ρουκέτα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους στο Facebook οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που εδρεύει στην Τρίπολη και έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ.

Ρουκέτες έπεσαν επίσης στις συνοικίες αλ Χαντάμπα αλ Χάντρα, Σουκ ελ Τζουμάα και Άμπου Σλιμ, στα νοτιοανατολικά προάστια της Τρίπολης, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στην περιοχή. Το κοινοτικό συμβούλιο της Άμπου Σλιμ ανήρτησε στο Facebook φωτογραφίες κατεστραμμένων σπιτιών, σημειώνοντας ότι εκτός από τη γυναίκα τραυματίστηκε και ένα παιδί.

Για τα πλήγματα αυτά η ΚΕΕ επιρρίπτει την ευθύνη στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη.

«Οι παραστρατιωτικοί του εγκληματία πολέμου Χάφταρ στοχοθέτησαν το αεροδρόμιο Μιτίγκα, την περίμετρό του και πολλά κατοικημένα προάστια της Τρίπολης, με περισσότερες από 60 ρουκέτες τύπου Γκραντ», ανέφερε η ΚΕΕ στην ίδια ανακοίνωση.

Η διεύθυνση του αεροδρομίου επιβεβαίωσε ότι οι εγκαταστάσεις στοχοθετήθηκαν από πολλές ρουκέτες και ανακοίνωσαν ότι διακόπτονται οι πτήσεις. Μάρτυρες ανέφεραν ότι έχει χτυπηθεί ο διάδρομος προσγείωσης και ότι το αεροδρόμιο εκκενώθηκε.

Την Πέμπτη το αεροδρόμιο είχε κλείσει και πάλι για αρκετές χώρες λόγω των «συνεχιζόμενων βομβαρδισμών».

Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι οι σημερινοί βομβαρδισμοί ήταν από τους χειρότερους που έχουν σημειωθεί αφότου οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν σε μια εκεχειρία, στις αρχές Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, λόγω της κατάστασης απομακρύνθηκαν ορισμένοι ασθενείς από ένα νοσοκομείο που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο.

Στις 4 Απριλίου 2019 οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χάφταρ εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να καταλάβουν την Τρίπολη. Έκτοτε έχουν επιτεθεί πολλές φορές στο αεροδρόμιο Μιτίγκα, κατηγορώντας την ΚΕΕ ότι το χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς σκοπούς.