ΛΔ Κονγκό: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι θάνατοι από την επιδημία Έμπολα

ΛΔ Κονγκό: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι θάνατοι από την επιδημία Έμπολα

Ο αριθμός των νεκρών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από την επιδημία του ιού Έμπολα, η οποία ξέσπασε πριν από ένα χρόνο, ξεπέρασε τους 2.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, την ώρα που οι γιατροί προσπαθούν να ξεπεράσουν τη δυσπιστία των πολιτών και την απουσία ασφάλειας στη χώρα.

Επίσης η κυβερνητική ομάδα που επιβλέπει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας επεσήμανε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων και πιθανών κρουσμάτων Έμπολα ξεπέρασε τα 3.000, καθιστώντας αυτή την επιδημία του ιού τη δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Παρά την ανάπτυξη ενός δραστικού εμβολίου και θεραπειών, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δυσκολεύονται να ελέγξουν την εξάπλωση της ασθένειας σε απομακρυσμένες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται εκεί και της δυσπιστίας μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

«Προκειμένου να δράσει η θεραπεία, οι άνθρωποι πρέπει να την εμπιστεύονται όπως και το ιατρικό προσωπικό που τη χορηγεί. Αυτό χρειάζεται χρόνο, πόρους και πολύ σκληρή δουλειά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού.

Αυτή είναι η δέκατη επιδημία του ιού Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, αλλά η πρώτη που καταγράφεται στις επαρχίες Βόρειο Κίβου και Ιτούρι όπου υπάρχουν πυκνά δάση, ενώ σε κάποιες περιοχές τους η βία από τις πολιτοφυλακές αλλά και οι διεθνοτικές συγκρούσεις υπονομεύουν την ασφάλεια εδώ και δεκαετίες.

Τα στοιχεία της κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα έδειξαν ότι οι θάνατοι από Έμπολα έφτασαν τους 2.006 και τα κρούσματα τα 3.004.

Μέχρι στιγμής η μοναδική πιο φονική επιδημία του ιού είχε καταγραφεί το 2013-2016 στη δυτική Αφρική. Τότε περισσότεροι από 11.300 άνθρωποι πέθαναν σε σύνολο 28.000 που είχαν μολυνθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ