Λαβρόφ: Έτοιμα σχεδόν τα τελικά κείμενα της διάσκεψης του Βερολίνου

Λαβρόφ: Έτοιμα σχεδόν τα τελικά κείμενα της διάσκεψης του Βερολίνου

Τα σχέδια των τελικών κειμένων της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την σύρραξη στην Λιβύη είναι σχεδόν έτοιμα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, εκφράζοντας ωστόσο την λύπη του που οι δύο εμπόλεμες πλευρές αρνούνται να συναντηθούν.

«Τα τελικά κείμενα είναι τώρα, κατά την γνώμη μου, σχεδόν εγκεκριμένα...Σέβονται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

«Υπάρχει ένα κείμενο το οποίο θεωρούμε μάλλον ισορροπημένο και το οποίο προτρέπει να στηρίξουμε την κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουμε την πολιτική διαδικασία», συμπλήρωσε.

Ο Λαβρόφ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο των κειμένων αυτών και διατύπωσε προειδοποίηση κατά της υπερβολικής αισιοδοξίας, παρά την τήρηση από τις 12 Ιανουαρίου της εκεχειρίας, η οποία ενορχηστρώθηκε από τους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η σχέση ανάμεσα στους δύο βασικούς εμπολέμους, του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάγεζ αλ-Σάρατζ και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, παραμένει «τεταμένη». «Αρνούνται ακόμη και να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι, μετά την διάσκεψη του Βερολίνου, ...οι λιβυκές πλευρές να μην επαναλάβουν τα σφάλματα του παρελθόντος θέτοντας νέους όρους και εκτοξεύοντας η μία στην άλλη κατηγορίες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών που θα βρίσκεται την Κυριακή στο Βερολίνο.