Κούβα: Ένας νεκρός στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Κούβα: Ένας νεκρός στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ένας άντρας σκοτώθηκε και πολλοί πολίτες και αξιωματούχοι ασφαλείας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τη Δευτέρα σε ένα προάστιο της Αβάνας και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. 

Πρόκειται για τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο μετά το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κούβα την Κυριακή που συνεχίστηκαν σποραδικά την επόμενη μέρα, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της ραγδαίας ανόδου κρουσμάτων της Covid-19 που αντιμετωπίζει η νησιωτική χώρα.

Το υπουργείο «εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο αυτού του ατόμου» που συνέβη στη δημοφιλή συνοικία Γουινέρα, στα περίχωρα της Αβάνας, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κούβας, διευκρινίζοντας ότι ο άνδρας, 36 ετών, πέθανε κατά τη συμμετοχή του στις «ταραχές».

Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι «οργανωμένες ομάδες αντικοινωνικών και κακοποιών στοιχείων» επιχείρησαν να προσεγγίσουν το αστυνομικό τμήμα της Γουινέρα, με σκοπό να επιτεθούν στους αστυνομικούς του τμήματος της και να προκαλέσουν ζημιές στο κτίριο.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 140 άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσα τους και μια ρεπόρτερ ισπανικής εφημερίδας από το καθεστώς της Κούβας μετά τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες με τον πρόεδρο της χώρας Μιγκέλ Ντίας Κάνελ να κατηγορεί εκ νέου τις ΗΠΑ για υποκίνηση των κινητοποιήσεων.

Στους δρόμους της Αβάνας έχει επανέλθει μια σχετική ηρεμία σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, αν και υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί την Κυριακή.

«Τις ταραχές υποδαυλίζει μια μειονότητα αντεπαναστατών» δήλωσε ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ σε ένα άνω των τεσσάρων ωρών τηλεοπτικό του διάγγελμα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ επέρριψε την ευθύνη σε μισθοφόρους χρηματοδοτούμενους από τις ΗΠΑ.

«Δεν υπήρξε κοινωνική αναταραχή στην Κούβα. Υπήρξαν που προκλήθηκαν από μία εκστρατεία επικοινωνίας, που προετοιμαζόταν για πολύ καιρό, με χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, χρήση εργαστηρίων και τεχνολογικών πλατφορμών, που χρηματοδότησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο Ροντρίγκεζ.

Στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, η Αβάνα προχώρησε σε συλλήψεις εκατοντάδων ατόμων και ακτιβιστών, ενώ έκλεισε και τα κοινωνικά δίκτυα για να σταματήσει η διάδοση ειδήσεων και η πληροφόρηση. Ακόμη και το σήμα των κινητών έπεφτε διαρκώς.

Όμως, δύσκολα σταματά το κύμα διαμαρτυρίας μετά από δεκαετίες ανέχειας και καταπίεσης, λένε οι χιλιάδες Κουβανοί που έχουν βρει καταφύγιο ακριβώς απέναντι από το νησί τους, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, για να γλυτώσουν από το καθεστώς Κάστρο. Η αποκαλούμενη και μικρή Αβάνα πλημμύρισε με μετανάστες από την Κούβα

Χιλιάδες διαδηλωτές από την Αβάνα ως το Σαντιάγο κατέβηκαν στους δρόμους την Κυριακή στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κούβα εδώ και δεκαετίες. Αυτοί διαμαρτύρονταν κατά της δεινής οικονομικής κρίσης στη χώρα και διαχείρισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλά πολλοί προχώρησαν κι άλλο, ζητώντας το τέλος του κομμουνισμού και φώναζαν «Ελευθερία»

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν εν μέσω της βαθύτερης οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε ποτέ η Κούβα μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και μια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που οδήγησε κάποια νοσοκομεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης σε μια χώρα που είναι υπερήφανη για το υγειονομικό της σύστημα.