121 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο - 5.090 νέα κρούσματα
Κορονοϊός

121 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο - 5.090 νέα κρούσματα

Δραματική συνεχίζει να είναι η εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς σήμερα οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν το θάνατο 121 ανθρώπων, με το συνολικό αριθμό να φτάνει τα 1.380, καθώς και 5.090 νέα κρούσματα, ξεπερνώντας τα 63.800 σε όλη την ασιατική χώρα. Οι αρχές μείωσαν τον αρχικό απολογισμό με το αιτιολογικό ότι υπήρξαν «διπλές καταχωρίσεις».

Συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι 121 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο COVID-19 χθες Πέμπτη, με την επιτροπή. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας του νέου κορονοϊού ανήλθε έτσι σε 1.380, μετά την αναθεώρηση του απολογισμού των νεκρών, που αρχικά είχαν ανακοινωθεί 1480.

Στην επαρχία Χουμπέι, εστία της μόλυνσης, προστέθηκαν ακόμη 116 άνθρωποι, χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε η τοπική επιτροπή υγείας σήμερα. Επίσης αναφέρθηκαν δύο θάνατοι στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ και από ένας στις επαρχίες Ανχούι, Χενάν και Τσονγκτσίνγκ, κατά την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ο αριθμός αυτός είναι αισθητά μειωμένος από την προηγουμένη, όταν είχαν καταγραφεί 242 νέοι θάνατοι και 14.800 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ειδικά ο μεγάλος αριθμός των νέων κρουσμάτων, εξήγησε η επαρχιακή επιτροπή υγείας, οφειλόταν στην αλλαγή των κλινικών μεθόδων εντοπισμού των ασθενών.

Στο σημερινό της ενημερωτικό δελτίο η επιτροπή έκανε λόγο για 4.823 νέα κρούσματα σε αυτή την επαρχία της κεντρικής Κίνας όπου ξέσπασε η επιδημία τον Δεκέμβριο.

Στη μεγαλούπολη Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας, αναφέρθηκαν οι 88 από τους 116 θανάτους. Τα τέσσερα πέμπτα των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν επίσης στη μητρόπολη των ένδεκα εκατομμυρίων κατοίκων.

Καμία αιτιολογία για τις «διπλές καταχωρήσεις»

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι μειώθηκε κατά 108 θανάτους ο απολογισμός στην επαρχία Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας. Ο  κινεζικές αρχές υποστήριξαν ότι υπήρχαν «διπλές καταχωρίσεις» που εξακριβώθηκαν έπειτα από μια «επαλήθευση» των στατιστικών στοιχείων, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, πλην των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, αναθεωρήθηκε επίσης λόγω «διπλών καταχωρίσεων» και βρίσκεται πλέον στα 63.851, από 64.000 που είχε ανακοινώσει αρχικά.

Κρούσματα στους εργαζομένους στις υπηρεσίες υγείας

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της εθνικής επιτροπής υγείας (σ.σ. ο υφυπουργός Υγείας) της Κίνας, ο Ζενγκ Γισίν, γνωστοποίησε σήμερα ότι 1.716 εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μολύνθηκαν και έξι από αυτούς πέθαναν ως την Τρίτη.

Ο Ζενγκ υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν μολυνθεί αυξάνεται, ενώ στη χώρα σημειώνεται έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, ιδίως ιατρικών μασκών.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι 6.723 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και μπόρεσαν να λάβουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

AP Photo/Vincent Yu

Διαβάστε ακόμη:

Σε επιφυλακή η Eυρώπη – Φόβοι για νέα εισαγόμενα κρούσματα του κορονοϊού