Κίνα: Συκοφαντικές οι επικρίσεις των ΗΠΑ για τον ρόλο μας στην Λ. Αμερική

Κίνα: Συκοφαντικές οι επικρίσεις των ΗΠΑ για τον ρόλο μας στην Λ. Αμερική

Η Κίνα καταδίκασε σήμερα ως «συκοφαντικές» τις επικρίσεις που διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για τις πολιτικές του Πεκίνου στη Νότια Αμερική, λέγοντας ότι οι χώρες εκεί θα δουν σύντομα ποιος είναι «πραγματικός φίλος» τους.

Την Παρασκευή ο Πομπέο, στη διάρκεια ενός τριήμερου ταξιδιού στη Χιλή, στην Παραγουάη και στο Περού, κατηγόρησε την Κίνα ότι συνέβαλε στην οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας χρηματοδοτώντας τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, καθώς η πολιτική κρίση στη χώρα όλο και βαθαίνει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τον Μαδούρο να παραιτηθεί και καλούν και άλλες χώρες να ενταχθούν σε έναν συνασπισμό που υποστηρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Ο Πομπέο χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της Κίνας όταν απευθύνει έκκληση για μη επέμβαση στη Βενεζουέλα την ώρα που, όπως υποστηρίζει, οι «οικονομικές παρεμβάσεις της ίδιας της Κίνας έχουν συμβάλει να καταστραφεί η χώρα».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο πως τα σχόλια αυτά είναι «ψέματα».

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, για τις σχέσεις Κίνας-Λατινικής Αμερικής, είναι ειδεχθώς συκοφαντικός, σκοπίμως προκλητικός, ανεύθυνος, και παράλογος. Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας», είπε ο Λου.

«Εδώ και πολύ καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τη Λατινική Αμερική την πίσω αυλή τους, και πιέζουν, απειλούν και ακόμη ανατρέπουν πολιτικά καθεστώτα άλλων χωρών», είπε, προσθέτοντας πως οι χώρες στην περιοχή θα καταλάβουν σύντομα ποιος είναι «πραγματικός φίλος» τους.

Η επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες προκλήσεις από την Κίνα, η ακμάζουσα οικονομία της οποίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για πρώτες ύλες της Νότιας Αμερικής.

Η Κίνα είναι η ήδη ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής και της πρώτης χώρας στον κόσμο σε εξαγωγές σόγιας. Η στροφή από αυτήν και άλλες χώρες στην περιοχή προς το Πεκίνο για χρηματοδότηση προκαλεί συναγερμό στην Ουάσινγκτον.

Υπογραμμίζοντας τα οφέλη που έχουν αποκομίσει οι χώρες της Λατινικής Αμερικής από την οικονομική και εμπορική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πομπέο προειδοποίησε για «αρπακτικές» δανειστικές πρακτικές και «κακόβουλες ή φαύλες» ενέργειες, αντανακλώντας κριτική που έχουν ασκήσει προηγούμενοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ για την Κίνα.

Το κείμενο για τη στρατηγική ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2017 αναφέρει πως η Κίνα επιδιώκει να τραβήξει στην τροχιά της την περιοχή μέσω κρατικών επενδύσεων και δανείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ